Overslaan en naar de inhoud gaan

Edge uitgeroepen tot veiligste browser

Het in Windows 10 ingebouwde Edge is de veiligste en snelste browser van dit moment, oordeelt de Security Council of Certificate Authorities (CASC) in een nieuw rapport. De beveiligingsorganisatie zet daarin voorspellingen voor 2019 uiteen, maar bekijkt ook het huidige browserlandschap mede met het oog op beveiliging. Microsofts eigen, nieuw opgebouwde browser doet het daarbij beter dan concurrenten Chrome en Firefox.
Edge logo
© Microsoft
Microsoft

Edge scoort punten wat betreft de tijd die maker Microsoft nodig heeft om gebruiker te beschermen tegen digitale dreigingen. CASC haalt hierbij onderzoek aan van NSS Labs naar phishingsites. De voorsprong van Edge op Chrome en Firefox gaat om de snelheid waarmee browserfilters die malafide sites detecteren om zo gebruikers te beschermen. Microsoft heeft hiervoor zijn Smart Screen, terwijl Chrome vertrouwt op Google Safe Browsing. Microsoft kan dezer eigen filtertechnologie wel behouden voor zijn overstap van de zelf ontwikkelde Edge-browserengine naar de Chromium-ondergrond van Chrome. 

Kwestie van uren, niet dagen

Het duurt voor de drie meestgebruikte browsers maar liefst twee dagen voordat ze 95 procent van de phishingsites blokkeren. Op de eerste dag na het opduiken van een phishingsite weet Edge al 89 procent te detecteren en blokkeren. Chrome volgt op enige afstnad met 79 procent en Firefox komt daar direct achteraan met 77 procent.

"Omdat de meeste phishingsites worden opgezet en weer opgedoekt in enkele uren, en niet dagen, betekent dit dat vele duizenden gebruikers geen goede bescherming krijgen van browserfilters", merkt CASC op in zijn rapport. De voorspelling is hierbij dat deze slechte situatie komend jaar alleen maar zal verergeren. Op dit moment krijgt het huidige Edge van CASC een beschermingsscore van 93,6 procent, terwijl Chrome het moet doen met 88,9 procent en Firefox met 87,0 procent.

Edge is sneller met beschermen tegen phishingsites

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in