Beheer

Security
Edge

Edge uitgeroepen tot veiligste browser

Microsofts stapt af van zijn browser Edge, terwijl die op specifiek gebied veiliger is dan de concurrentie.

© Microsoft
17 december 2018

Microsofts stapt af van zijn browser Edge, terwijl die op specifiek gebied veiliger is dan de concurrentie.

Het in Windows 10 ingebouwde Edge is de veiligste en snelste browser van dit moment, oordeelt de Security Council of Certificate Authorities (CASC) in een nieuw rapport. De beveiligingsorganisatie zet daarin voorspellingen voor 2019 uiteen, maar bekijkt ook het huidige browserlandschap mede met het oog op beveiliging. Microsofts eigen, nieuw opgebouwde browser doet het daarbij beter dan concurrenten Chrome en Firefox.

Edge scoort punten wat betreft de tijd die maker Microsoft nodig heeft om gebruiker te beschermen tegen digitale dreigingen. CASC haalt hierbij onderzoek aan van NSS Labs naar phishingsites. De voorsprong van Edge op Chrome en Firefox gaat om de snelheid waarmee browserfilters die malafide sites detecteren om zo gebruikers te beschermen. Microsoft heeft hiervoor zijn Smart Screen, terwijl Chrome vertrouwt op Google Safe Browsing. Microsoft kan dezer eigen filtertechnologie wel behouden voor zijn overstap van de zelf ontwikkelde Edge-browserengine naar de Chromium-ondergrond van Chrome. 

Kwestie van uren, niet dagen

Het duurt voor de drie meestgebruikte browsers maar liefst twee dagen voordat ze 95 procent van de phishingsites blokkeren. Op de eerste dag na het opduiken van een phishingsite weet Edge al 89 procent te detecteren en blokkeren. Chrome volgt op enige afstnad met 79 procent en Firefox komt daar direct achteraan met 77 procent.

"Omdat de meeste phishingsites worden opgezet en weer opgedoekt in enkele uren, en niet dagen, betekent dit dat vele duizenden gebruikers geen goede bescherming krijgen van browserfilters", merkt CASC op in zijn rapport. De voorspelling is hierbij dat deze slechte situatie komend jaar alleen maar zal verergeren. Op dit moment krijgt het huidige Edge van CASC een beschermingsscore van 93,6 procent, terwijl Chrome het moet doen met 88,9 procent en Firefox met 87,0 procent.

Edge is sneller met beschermen tegen phishingsites

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
2
Reacties
Wim 08 februari 2019 12:57

Omdat niemand Edge wil gebruiken? Omdat de engine achter Chrome de defacto standaard aan het worden is.
Edge gaat die engine ook gebruiken en behoud misschien Smart Screen. Maar dat is in dit artikel niet bevestigd.

Jacques Koopmanschap 18 december 2018 13:28

Waarom stapt Microsoft dan af van Edge, als het zo goed scoort? Of lees ik de kop van dit artikel verkeerd?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.