Development

Software-ontwikkeling
Edge testbuild voor devs

Edge op Chromium-basis nu te testen

De eerste testbuilds van Edge op basis van Google's Chromium zijn nu te downloaden.

© Microsoft
9 april 2019

De eerste testbuilds van Edge op basis van Google's Chromium zijn nu te downloaden.

Microsoft heeft de eerste vroege builds uitgebracht van zijn browser Edge op het fundament van het door Google ontwikkelde Chromium. Die ondergrond doet al dienst voor de veelgebruikte Chrome-browser, waar Edge het tegen moest opnemen. De nieuwe browser voor Windows 10 heeft het qua marktaandeel niet gered en Microsoft laat zijn eigen browserengine nu varen en stapt over op Chromium.

De nu te downloaden vroege uitvoering van Edge op Chromium-basis worden door Microsoft aangeboden in twee aparte 'kanalen'. De ene betreft een zeer vroeg stadium in de ontwikkeling van de browser en is het zogeheten canary channel (vernoemd naar de veiligheidsmaatregel van mijnwerkers om een kanariepietje mee te nemen voor detectie van giftige gassen). De andere betreft een iets verder gevorderd ontwikkelstadium en is het zogeheten dev-channel. Eerstgenoemde krijgt dagelijks updates, terwijl de tweede elke week wordt bijgewerkt.

Bèta binnenkort

Beide zijn te installeren náást de huidige Edge-uitvoering op Windows 10. Verder komt Micorosoft naast deze twee kanalen, zoals Google die ook benut voor zijn browser, binnenkort met een beta-channel voor testbuilds van zijn vernieuwde browser. Het bedrijf zal die testversie van zijn browser elke zes weken voorzien van een nieuwe build. De bèta is volgens Microsoft de meest stabiele 'preview experience' voor Edge. De softwaremaker gaat eerst lering trekken uit de canary- en dev-channels om dan op basis daarvan verbeteringen door te voeren.

Op termijn moet de nieuwe Chromium-uitvoering van Edge ook als preview builds uitkomen voor Windows 8.1, Windows 8, Windows 7 en zelfs Apple's macOS. Geïnteresseerden kunnen zich alvast bij Microsoft aanmelden om op de hoogte gehouden te worden van de komst van Edge voor die andere besturingssystemen. De variant van Edge voor Google's smartphonebesturingsysteem Android bestaat al enige tijd en is van begin af aan gebaseerd op Chromium.

Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.