Overslaan en naar de inhoud gaan

EC wil miljarden steken in eigen satellietnetwerk

De Europese Unie (EU) moet de ruimte in, vindt de Europese Commissie (EC). Zij wil miljarden steken in een satellietennetwerk dat de EU minder afhankelijk moet maken van buitenlandse bedrijven als SpaceX.
Eurocommissaris Breton
© Europese Commissie
Europese Commissie

Brussel maakt zich steeds grotere zorgen over de verovering van en mogelijke wapenwedloop in de ruimte, waar bijvoorbeeld China aan werkt. De economie en samenleving leunen steeds zwaarder op satellieten die communicatie mogelijk maken en informatie verzamelen. In het kader van soevereiniteit wil de EC dan ook meer eigen satellieten.

Ook voor Afrika en Noordpool

Een eigen satellietennetwerk maakt de EU niet alleen beter opgewassen tegen bijvoorbeeld cyberaanvallen, maar kan ook bijvoorbeeld internetverkeer stevig versnellen en minder kwetsbaar maken, stelt verantwoordelijk Eurocommissaris Thierry Breton. Daarnaast kunnen via een Europees satellietnetwerk ook Afrika en het Noordpoolgebied beter worden verbonden, waar ook de unie profijt van kan trekken.

Het satellietenproject gaat 6 miljard euro kosten, zegt Breton. De unie zou de komende vijf jaar zelf 2,4 miljard moeten bijdragen. De rest verwacht hij van het Europese ruimtevaartagentschap ESA, de lidstaten en van bedrijven.

Ruimteverkeer regelen

De commissie wil verder afspraken en regels maken voor het steeds drukkere verkeer in de ruimte om ongelukken te voorkomen en bijvoorbeeld ruimteafval tegen te gaan. Het dagelijks bestuur van de EU wil daar bovendien beter op kunnen toezien.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in