Innovatie & Strategie

Infrastructuur
Thierry Breton

EC wil miljarden steken in eigen satellietnetwerk

Voorziening tegen cyberaanvallen en voor sneller internetverkeer.

Thierry Breton © Europese Commissie
16 februari 2022

Voorziening tegen cyberaanvallen en voor sneller internetverkeer.

De Europese Unie (EU) moet de ruimte in, vindt de Europese Commissie (EC). Zij wil miljarden steken in een satellietennetwerk dat de EU minder afhankelijk moet maken van buitenlandse bedrijven als SpaceX.

Brussel maakt zich steeds grotere zorgen over de verovering van en mogelijke wapenwedloop in de ruimte, waar bijvoorbeeld China aan werkt. De economie en samenleving leunen steeds zwaarder op satellieten die communicatie mogelijk maken en informatie verzamelen. In het kader van soevereiniteit wil de EC dan ook meer eigen satellieten.

Ook voor Afrika en Noordpool

Een eigen satellietennetwerk maakt de EU niet alleen beter opgewassen tegen bijvoorbeeld cyberaanvallen, maar kan ook bijvoorbeeld internetverkeer stevig versnellen en minder kwetsbaar maken, stelt verantwoordelijk Eurocommissaris Thierry Breton. Daarnaast kunnen via een Europees satellietnetwerk ook Afrika en het Noordpoolgebied beter worden verbonden, waar ook de unie profijt van kan trekken.

Het satellietenproject gaat 6 miljard euro kosten, zegt Breton. De unie zou de komende vijf jaar zelf 2,4 miljard moeten bijdragen. De rest verwacht hij van het Europese ruimtevaartagentschap ESA, de lidstaten en van bedrijven.

Ruimteverkeer regelen

De commissie wil verder afspraken en regels maken voor het steeds drukkere verkeer in de ruimte om ongelukken te voorkomen en bijvoorbeeld ruimteafval tegen te gaan. Het dagelijks bestuur van de EU wil daar bovendien beter op kunnen toezien.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.