Overslaan en naar de inhoud gaan

'iPhone-communicatie via satelliet alleen beschikbaar in noodgeval'

Een nieuwssite checken of een telefoontje plegen via satellietverbinding is er waarschijnlijk niet bij voor de binnenkort verwachte iPhone's van Apple. Eerder werd bekend dat de iPhone 13 mogelijk via satellietverbinding kan communiceren, maar volgens bronnen van Mark Gurman van Bloomberg zal dat alleen kunnen in geval van nood.
satellieten
© GSA
GSA

Apple analist Ming-Chi Kuo schreef in een rapport dat gebruikers van de in september verwachte iPhone 13 via Low Earth Orbit (LEO) satellieten zouden kunnen bellen en berichten kunnen versturen. Nu blijkt volgens Techcrunch dat het iets genuanceerder ligt, want Apple werkt aan satellietcommunicatie die alleen voor nood ingezet kan worden. Deze noodfunctionaliteiten, genaamd 'Emergency Message via Satellite', zouden volgens Bloomberg afhankelijk zijn van satellietnetwerken. Het zal naast iMessage en SMS als derde protocol aan de berichten-app worden toegevoegd.

Dus waar wordt het dan voor gebruikt? Met de noodfunctionaliteit wordt het mogelijk om je contacten in noodgevallen een bericht met de tekst 'Emergency SOS' te sturen. Die contacten zullen, zelfs al staat hun telefoon op 'niet storen', een notificatie van het bericht ontvangen. In een later stadium wordt het ook mogelijk om contactpersonen voor noodgevallen te bellen. 

Alleen bij grote incidenten

Volgens TNO expert Toon Norp in gesprek met AG Connect is het wel mogelijk voor een smartphone om via LEO-satellietcommunicatie te bellen en berichten te versturen. Ook hij gaf aan dat satellietcommunicatie voor Nederland vooral interessant zou zijn in noodgevallen. Hij noemde een overstroming of een stroomstoring. Maar ook in geval van een orkaan kan een smartphone met satellietcommunicatie relevant zijn. Een daadwerkelijke satelliettelefoon is in noodgevallen niet handig, zegt Norp: "Dan kan het zomaar zijn dat de satelliettelefoon niet is opgeladen, je weet misschien niet goed hoe die werkt, of je hebt de juiste contactgegevens er niet in staan, omdat je de telefoon nooit gebruikt."

Volgens Bloomberg is dat ook hoe Apple het voor ogen zou hebben. Alleen zouden ook iPhone gebruikers, en niet alleen de autoriteiten een rol spelen. Volgens Gurman wil Apple dat ook gebruikers grote incidenten, zoals een vliegtuigongeluk of in geval van brand dit kunnen rapporteren. Autoriteiten zouden dan automatisch gegevens krijgen over waar die persoon zich op dat moment bevindt en details over de gezondheid van de gebruikers vanuit de Health app versturen. Het gaat dan om informatie zoals zijn of haar medische geschiedenis, leeftijd, medicatie, lengte en gewicht. Eventueel kan de functionaliteit de contacten voor noodgevallen contacteren. 

Stewie

Er is nog een kanttekening; de functionaliteiten zijn afhankelijk van de locatie van de satelliet en het bereik, waardoor de functionaliteit in sommige regio's niet of niet goed werkt. Gebruikers zouden dan even naar buiten moeten lopen om met de satelliet te kunnen verbinden.

Veel is nog onbekend en ook Apple houdt het volgens de bronnen van Gurman geheim. Zo wordt binnen Apple de codenaam Stewie gebruikt als het over de nieuwe feature 'Emergency Message via Satellite' gaat. 

Helaas is het nog even wachten op Stewie. Want waar volgens de geruchten de nieuwe functionaliteit voor de iPhone 13 al in september zou worden gepresenteerd, blijkt dat niet het geval. Volgens de bronnen van Gumberg zal het pas voor de volgende ronde iPhone's zijn, die eind dit jaar worden geïntroduceerd. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in