Innovatie & Strategie

Juridische zaken
Qualcomm-chipwafer

EC legt miljoenenboete op aan Qualcomm

Chipconcern Qualcomm krijgt antitrustboete voor prijsdumping.

© Qualcomm
18 juli 2019

Chipconcern Qualcomm krijgt antitrustboete voor prijsdumping.

De Europese Commissie legt het Amerikaanse chipconcern Qualcomm een boete op van 242 miljoen euro vanwege misbruik van zijn dominante marktpositie. Volgens Brussel heeft Qualcomm zich schuldig gemaakt aan prijsdumping van chips voor mobiele telefoons om zo concurrentie uit de markt te drukken.

Het draait om UMTS-chips waarmee smartphones en tablets zijn te verbinden met mobiele netwerken. Qualcomm heeft door prijsdumping voor deze 3G-chips zijn de kleinere concurrent Icera weg weten te duwen. "Qualcomm verkocht deze producten onder de kostprijs met de intentie om een concurrent uit te schakelen. Het gedrag van Qualcomm verstoorde competitie en innovatie in deze markt", aldus EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) in een toelichting op de boete.

10 jaar terug, 1,3% van de omzet nu

Icera heeft in 2010 een klacht ingediend bij de Brusselse antitrustautoriteiten over de zakenpraktijken van Qualcomm. Volgens de Europese Commissie werd Icera toen een steeds grotere uitdager bij de UMTS-chips van Qualcomm. In 2011 is Icera overgenomen door Nvidia.

De nu illegaal bevonden aanpak van de chipgigant vonden plaats tussen 2009 en 2011. In de zomer van 2015 begon de Europese Commissie een formeel onderzoek naar deze zaak. De opgelegde boete van 242 miljoen euro komt neer op bijna 1,3 procent van de omzet van Qualcomm in 2018. Anno nu geniet Qualcomm een dominante positie op de markt voor 4G-chips, die sinds ongeveer 2011 3G-chips hebben opgevolgd.

Recent heeft de grote, machtige smartphonemaker Apple overhoop gelegen met Qualcomm over licentiebetalingen voor 4G-chips, maar de iPhone-maker is uiteindelijk gezwicht en daarbij voor een miljardenschikking gegaan. Dit ondanks de 'overwinning' van de EC-boete à 997 miljoen euro die mededingingscommissaris Vestager in januari vorig jaar heeft opgelegd aan Qualcomm. Het bedrijf heeft tegen die boete nog een beroep lopen.

Intel-praktijken?

Vervolgens heeft Apple nog wel iPhones uitgebracht met 4G-chips van Intel, maar dat is voor die kleine Qualcomm-concurrent niet succesvol genoeg gebleken. Het in pc- en serverland grote Intel heeft zijn divisie voor 5G-telecomchips opgedoekt. Hierdoor blijft er weinig concurrentie over voor Qualcomm, dat groot is op het gebied van modemchips en ook ARM-processors. Volgens geruchten wou Apple wel de '5G-inboedel' van Intel opkopen, maar een dergelijke deal is echter niet voltrokken.

Intel heeft het grote Qualcomm openlijk beschuldigd van het beperken van innovatie en het opdrijven van prijzen. Zowel de marktpositie als de gehanteerde zakenpraktijken van Qualcomm zijn in het verleden al door Intel gehanteerd. Het kleine AMD was daarbij het directe slachtoffer, maar indirect zijn ook chipsafnemers getroffen wat computerproducenten én eindgebruikers omvat. Ook daarbij zijn antitrustzaken, forse boetes, schikkingen en schikkingsbetalingen aan de orde geweest.

1
Reacties
Erwin1 19 juli 2019 13:50

Ondanks dat 242 miljoen een leuk druppeltje is in de europeese begroting, schieten we er reeel gezien niet veel mee op. QUalcomm zal in beroep gaan (wat weer miljoenen aan juridische kosten voor de EU met zich mee brengt), Icera zal niet meer overeind krabbelen, de prijzen voor chips zullen niet significant gaan dalen, de gewone burger zal geen goedkopere telefoons in het verschiet zien. Sterker nog, 1,3% van de omzet is peanuts voor zo'n bedrijf, en anders knikkeren ze er toch gewoon 500 man uit. De EU zal scherper op de markt moeten zitten om zulke praktijken direct aan te pakken als ze gebeuren, en anders veel hogere boetes moeten uitdelen en/of prijsplafonds moeten instellen. Niet 10 jaar wachten voordat er een uitspraak is, en dan nog eens 5 jaar tot hget beroep behandeld is.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.