Beheer

Security
E-mail

E-mailen weer mogelijk bij Maastricht University

Maastricht University krabbelt weer op na ransomware-aanval.

© Microsoft
7 januari 2020

Maastricht University krabbelt weer op na ransomware-aanval.

Maastricht University heeft een groot deel van zijn systemen weer toegankelijk kunnen maken. De universiteit werd eind december getroffen door een ransomware-aanval, waardoor systemen werden geblokkeerd. E-mailen was niet langer mogelijk, Windows-systemen lagen plat en diverse websites waren onbereikbaar. Inmiddels is het weer mogelijk om te e-mailen.

De universiteit meldt in een update dat Outlook vanaf vandaag weer volledig werkt, wat betekent dat het weer mogelijk is om te e-mailen en de agenda te gebruiken. "Ook zullen alle e-mailberichten binnenkomen die vanaf 23 december zijn verstuurd", aldus Maastricht University. 

Ook de netwerkschijven die voor filesharing worden gebruikt zijn vanaf vandaag weer volledig toegankelijk. Studenten en de faculteit kunnen dus weer bestanden op deze schijven openen, inzien, opslaan en overschrijven. 

De eerste systemen kwamen vorige week alweer online. Dat waren systemen die noodzakelijk zijn voor het onderwijs. De functionaliteit was echter nog beperkt. 

Robuuster systeem

De ransomware-aanval zorgde volgens de Maastricht University niet voor al te veel verstoringen van de activiteiten op de school. "Zo startte het onderwijs volgens planning en konden de studenten weer als vanouds werken in de UB’s." De meeste studenten hebben hun wachtwoord inmiddels gewijzigd. 

Een woordvoerder van Maastricht University liet vorige week ook weten dat het systeem nu "veiliger en robuuster dan voorheen" is.

Alleen WiFi

Nog niet alle systemen zijn weer in werking. De universiteit werkt daar nog hard aan en geeft de hoogste prioriteit aan herstel van processen en systemen voor onderwijs en voor aanvragen van onderzoeksbeurzen. Verder is internettoegang momenteel alleen mogelijk via WiFi. Bedrade netwerkverbindingen geven nog geen toegang tot internet, meldt de Maastricht University in de FAQ over de cyberaanval.

Podcast De Dataloog ism AG Connect

Dit nieuwsartikel is besproken in de podcast De Dataloog ism met AG Connect. Klik hier voor de gehele uitzending van 14 januari 2019 waarin ook over Python 2 en deepfakes wordt gesproken.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.