Innovatie & Strategie

Branche
Chinese fabriek

Duurdere ICT dreigt door escalatie handelsoorlog VS-China

China slaat terug naar de VS met eigen tariefsverhogingen op goederen.

© CC BY 2.0 - Flickr.com,  iphonedigital
24 september 2018

China slaat terug naar de VS met eigen tariefsverhogingen op goederen.

Productiegrootmacht China beticht de Verenigde Staten van pesterij in de lopende en nu escalerende handelsoorlog. Het Aziatische land waar veel Amerikaanse goederen (inclusief ICT-hardware) worden geproduceerd en geassembleerd, komt op zijn beurt met tariefsverhogingen. Sinds vandaag zijn Amerikaanse heffingen van toepassing op goederen afkomstig uit China. Daarbij heeft de regering Trump vooraf aangekondigd dat verdere tariefsverhogingen al in stelling zijn gebracht.

Het Chinese staatspersbureau Xinhua meldt nu dat handelsgesprekken tussen Peking en Washington niet mogelijk zijn zolang de Amerikanen met nieuwe heffingen dreigen. Vanaf maandag (24 september) zijn nieuwe importheffingen door de VS en China op elkaars goederen in werking getreden. Het gaat om Amerikaanse tarieven op 200 miljard dollar aan Chinese goederen en Chinese heffingen op Amerikaanse goederen ter waarde van 60 miljard dollar.

Miljardenescalaties

Deze komen bovenop sancties op 50 miljard aan goederen die beide landen elkaar eerder oplegden. En bovenop deze reeks aan heffingen hangt nog de Amerikaanse dreiging van extra belasting op meer categorieën goederen, met een totale waarde van 267 miljard dollar. Dit zal prijzen voor bedrijven en consumenten verhogen, inclusief ICT-goederen zoals (cloud)servers, netwerkapparatuur, smartphones en meer.

Persbureau Xinhua verwijst in zijn berichtgeving over de handelsoorlog naar een onderzoeksrapport van de Chinese overheid. Volgens dat rapport verdraait Washington de feiten in de Amerikaans-Chinese handelsvete. Ook beschuldigt Peking de Amerikanen van intimidatie van andere landen, mede door met importheffingen te dreigen. Ondertussen lijkt de overtuiging in het grote productieland te zijn dat de VS meer schade dan China zal lijden door de handelsoorlog. Naast de twee strijdende landen worden echter ook internationale markten geraakt, waaronder de ICT-industrie.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.