Overslaan en naar de inhoud gaan

NXP-inlijving wacht op China

Het Amerikaanse chipbedrijf Qualcomm heeft nog altijd geen goedkeuring van China voor de overname van de Nederlandse branchegenoot NXP Semiconductors. Peking moet als laatste van toezichthouders in negen landen zich nog uitspreken over de deal ter waarde van 44 miljard dollar, waaraan al sinds oktober 2016 wordt gewerkt.
Centriq processor en wafer
© Qualcomm
Qualcomm

Drie bronnen weerspreken tegenover persbureau Reuters mediaberichten dat er al een fiat is gegeven. De overname lijkt momenteel vooral inzet van de onderhandelingen die de Verenigde Staten en China voeren over handel. Eerder gold dat ook al voor het Chinese technologiebedrijf ZTE, dat tijdens de gesprekken sancties tegen zich zag worden verlicht door de VS. Die gratieverlening door de Amerikaanse president Donald Trump dreigt nu echter door de Senaat te worden teruggedraaid.

Trump, heffingen en handelsoorlog

De goedkeuring van de NXP-overname door Qualcomm komt mogelijk extra onder druk te staan door de nieuwe importtarieven die president Trump later op de dag naar verwachting wereldkundig maakt, zo verwacht een van de ingewijden. Trump heeft al gezegd beperkingen in te stellen tegen Chinese goederen ter waarde van 50 miljard dollar.

NXP en Qualcomm zijn het al lang met elkaar eens over de voorgenomen samensmelting, maar de overname heeft veel voeten in de aarde. Naast de lange reeks toezichthouders die zich wegens de betrokken gevoelige technologieën moeten uitspreken over de deal, mengde ook de activistische aandeelhouder Elliott zich in de discussie. Uiteindelijk verhoogde Qualcomm daarop zijn bod. Qualcomm was ook zelf inzet van een overnamepoging. Branchegenoot Broadcom trok zich echter uiteindelijk terug.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in