Innovatie & Strategie

Procesmanagement
tank defensie

Duits en Nederlands leger vormen digitale eenheid

De Nederlandse en Duitse landstrijdkrachten gaan op digitaal gebied zeer vergaand integreren.

26 juni 2019

De Nederlandse en Duitse landstrijdkrachten gaan op digitaal gebied zeer vergaand integreren.

De Nederlandse en Duitse landstrijdkrachten gaan op digitaal gebied zeer vergaand integreren. Dat moet ertoe leiden dat soldaten in het veld doeltreffender hun werk kunnen doen. Daartoe worden gezamenlijk systemen ontwikkeld en mogelijk ook aangeschaft.

Minister van Defensie Ank Bijleveld en haar Duitse collega Ursula von der Leyen tekenden woensdag in Brussel bij de NAVO een akkoord voor de oprichting van de gezamenlijke organisatie Tactical Edge Networking (TEN). Het is de eerste keer dat twee krijgsmachten zo'n vergaande digitale samenwerking opzetten.

Internationaal optreden

"In een wereld van digitale dreigingen zoeken we voortdurend naar nieuwe manieren om onze mannen en vrouwen in het veld sterker te maken", aldus Bijleveld. "Zij vervullen moeilijke missies. Om te slagen, hebben ze niet alleen slimme tools en de nieuwste systemen nodig. Ze moeten er ook in internationaal verband mee kunnen optreden."

Het Duitse en het Nederlandse leger zullen tot op het laagste tactische niveau identieke computers, radio's, tablets en telefoons gaan gebruiken. Tienduizenden soldaten en voertuigen krijgen nieuwe apparatuur. Ook kan gevechtsinformatie van radarsystemen, vliegtuigen en helikopters direct bij de troepen in het veld terechtkomen. "Dat vergroot hun overlevingskans. Ik heb het altijd raar gevonden dat er geen standaard voor radiocommunicatie is", aldus Bijleveld.

Dreigingen

Ook zal worden gewerkt aan een militair internet met betere bescherming tegen cyber- en elektromagnetische bedreigingen.

Bijleveld en Von der Leyen hopen dat TEN een voorbeeld wordt voor de andere bondgenoten. Het TEN-hoofdkwartier komt in Koblenz, terwijl op de Bernardkazerne in Amersfoort een design- en prototypecentrum komt.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.