Overslaan en naar de inhoud gaan

Dreigend energietekort kan ICT flink remmen

De Duitse overheid raadt bedrijven aan om eigen noodstroommaatregelen te treffen, zoals aanschaf van aggregaten en backup-generators om hun systemen draaiende te kunnen houden. Dit betreft naast bedrijfsvoorzieningen als licht en verwarming natuurlijk ook ICT-systemen, die essentieel zijn voor moderne bedrijven, de economie en de samenleving. Het Duitse overheidsadvies is met het oog op de lopende energieproblemen die naar verwachting verergeren door de aanhoudende oorlog in Oekraïne.
Hoogspanningsmasten
© CCO Creative Commons
CCO Creative Commons

Bedrijven en met name die in de kritieke infrastructuur krijgen nu vanuit het Duitse ministerie van Economische Zaken het advies om noodaggregaten in huis te halen. De oorzaak van het probleem zit in het dichtdraaien van de gaskraan vanuit Rusland, dat sinds eind februari oorlog voert in Oekraïne. Voor die inval in dat buurland is Rusland gestraft met internationale sancties. Enerzijds hinderen die sancties de afname van Russisch gas. Anderzijds oefent Rusland druk uit op Westerse landen door zelf minder gas te leveren en door betaling toch in roebels te eisen - wat dan indruist tegen de opgelegde handelsbeperkingen. De Duitse overheid voorziet gastekorten en daaruit voortvloeiend ook stroomtekorten, die het bedrijfsleven kunnen raken.

72 uur overbruggen

Staatssecretaris Patrick Graichen van het ministerie voor Economische Zaken en Klimaatactie adviseert bedrijven om maatregelen te nemen voor eigen noodstroomvoorzieningen. Generators voor eigen electriciteitsopwekking moeten helpen om een keten aan verstoringen te voorkomen, schrijven diverse Duitse en ook internationale media naar aanleiding van het overheidsadvies. EZ-bewindsman Graichen heeft zijn advies geuit in antwoord op vragen van Bundestag-lid Stephan Pilsinger, heeft het Duitse dagblad Bild onthuld.

In het geval van een crisis is er namelijk geen volgorde voor het afschakelen van stroomafnemers. Bij een tekort aan gas of elektriciteit neemt het Federaal Netwerkagentschap de functie van landelijke stroomverdelers en netbeheerders over. Die Duitse overheidsinstantie is dan verantwoordelijk voor de distributie van gas of elektriciteit, wat het wel zal doen in nauw overleg met de netbeheerders. Staatssecretaris Graichen stelt in zijn advies dat de noodaggregaten voor bedrijven een overbruggingstijd van 72 uur moeten hebben.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in