Innovatie & Strategie

Branche
Banken en fintech

DNB: techreuzen gaan banksector opschudden

Techreuzen als Google en Amazon gaan de financiële sector flink opschudden als zij ook voor "bankje gaan spelen", stelt toezichthouder DNB.

deeleconomie © CC0 Public Domain geralt
21 november 2017

Techreuzen als Google en Amazon gaan de financiële sector flink opschudden als zij ook voor "bankje gaan spelen", stelt toezichthouder DNB.

Door nieuwe regels wordt het voor partijen zoals grote techbedrijven vanaf begin volgend jaar makkelijker om financiële diensten te gaan leveren. De vraag is of banken en andere partijen in de sector de technologische ontwikkelingen kunnen bijhouden en of ze er op kunnen inspelen en hoe een en ander voor de sector als geheel zal uitpakken. Opschudding ligt in het vooruitschiet, aldus De Nederlandsche Bank (DNB) in een toelichting over het toezicht de komende jaren.

Jan Sijbrand, voorzitter toezicht van DNB, legt uit dat het niet alleen de techreuzen zijn die voor opschudding kunnen zorgen. Ook start-ups kunnen volgens hem voor reuring zorgen. Dit soort bedrijfjes bestempelt Sijbrand eerder als een verrijking voor het economische systeem, waarbij sommige initiatieven zullen worden ,,geabsorbeerd" door de grotere spelers.

Groot versus gevestigd

De ,,jumbo-techbedrijven" zullen volgens de bestuurder serieuze concurrenten kunnen worden van onder meer grote banken. Dit kan mogelijk zorgen voor verdringing op de markt.

DNB praat momenteel met partijen in de markt om te bezien of zij voldoende klaar zijn voor de op handen zijnde wijzigingen. Daarbij probeert DNB waar mogelijk ook regelgeving ,,die niet past", te wijzigen. ,,Wij zitten soms zelf in de weg", erkent Sijbrand, die daarbij spreekt van een in sommige gevallen onbedoeld effect door maatregelen die in de crisis zijn genomen.

Geopolitiek plus regels

Overigens zijn technologische ontwikkelingen niet het enige waar de sector rekening mee moet houden. Volgens DNB zijn ook geopolitieke ontwikkelingen zoals spanningen rondom Noord-Korea en de brexit-onderhandelingen risico's voor het systeem. Ook zorgen nieuwe regels mogelijk voor reuring.

Qua toezicht ziet DNB verder in het bijzonder toe op de ontwikkeling van het klimaat en de gevolgen daarvan voor de sector en bestrijding van financieel-economische criminaliteit.

MEER AG CONNECT?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws? Volg ons op Twitter, like ons op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.