Innovatie & Strategie

Datamanagement
Frank Elderson

DNB: Banken hebben data niet op orde

Toezichthouder gaat banken de duimschroeven aandraaien.

Frank Elderson © CC BY SA 2.0 - Flickr.com UNCTAD
22 januari 2020

Toezichthouder gaat banken de duimschroeven aandraaien.

Banken hebben de verzameling en koppeling van gegevens niet op orde, oordeelt De Nederlandse Bank in een rapport dat vandaag is gepresenteerd. De banken kunnen rekenen op stringenter toezicht dit jaar.

De banken hebben te weinig zicht op waar eenmaal verzamelde data voor wordt gebruikt, wie toegang heeft en hoe de beveiliging is geregeld, concludeert DNB in Toezicht Vooruitblik 2020 (pdf).

Meer inspanning om dit goed te regelen is nodig om cybecriminaliteit tegen te gaan en bijvoorbeeld om witwaspraktijken efficiënter op te sporen en te bestrijden. De banken moeten op dit vlak ook beter gebruik maken van technologische vernieuwingen. Eind vorig jaar is daartoe al het innovatieforum - het iForum - opgericht, een overlegorgaan waarin banken, verzekeraars, pensioenfondsen en betaalinstellingen samenwerken.

DNB gaat zelf ook innoveren

De toezichthouder steekt ook hand in eigen boezem. De DNB is van plan dit jaar meer kunstmatige intelligentie in te zetten om routinematige taken zoveel mogelijk te automatiseren en meer datagedreven te gaan werken bij het toezicht. De DNB ziet de eigen taken zwaarder worden door de toetreding van nieuwe partijen zoals de fintech-industrie.

Met betrekking tot de aanpak van de witwaspraktijken zegt DNB-directeur Frank Elderson tegen persbureau ANP dat de banken wel op de goede weg zijn. "Maar er is nog wel veel tijd nodig." Onder meer een betere samenwerking tussen banken moet er toe leiden dat het tegengaan van witwassen effciënter gaat verlopen. Data spelen daar een belangrijke rol bij. Algoritmes helpen te speuren naar criminelen op basis van data. En bij het bepalen van de risicocategorie voor bepaalde klanten, zijn ook goede dataverzamelingen noodzakelijk.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
1
Reacties
P.J. Westerhof LL.M MIM 23 januari 2020 17:22

"De banken hebben te weinig zicht op waar eenmaal verzamelde data voor wordt gebruikt, wie toegang heeft en hoe de beveiliging is geregeld, "

In dat geval kan dus ook niet worden voldaan aan de verantwoordingsplicht en ndere verplichtingen uit de AVG.
Zou het de AP opvallen?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.