Overslaan en naar de inhoud gaan

Python 2 achilleshiel van veel bedrijven en banken in 2020

Het is code rood voor organisaties die nog altijd gebruik maken van software gebaseerd op Python 2. Vanaf 1 januari 2020 stopt de ondersteuning van deze versie van de taal. Met name grote ondernemingen en banken hebben nog veel software in gebruik waarin modules zijn verwerkt op basis van de verouderde taal.
Python
© CC BY-SA 2.0
CC BY-SA 2.0

Guido van Rossum, de grondlegger en lange tijd Benevolent Dictator For Life van Python, waarschuwde in 2014 al dat het echt tijd werd om naar versie 3 van Python over te stappen. Maar 5 jaar later is daar nog niet veel van terecht gekomen. Nog altijd bevat op zijn minst 40% van de packages die worden gedownload van The Python Package Index (PyPI) code die is gebaseerd op Python 2.7, zo blijk uit een Stack Overflow-blog, geschreven door data scientist Vicki Boykis.

Tech Republic beschrijft bijvoorbeeeld het Athena trading-platform van de Amerikaanse bank JP Morgan, dat 35 miljoen regels Python 2.7 code bevat. De bank is weliswaar begonnen met een migratie, maar startte daar pas eind 2018 mee. Guido van Rossum was tot voor kort zelf aangesteld bij Dropbox om de migratie van miljoenen coderegels Python 2 te begeleiden. Ook Instragram en Facebook hebben al zo'n megamigratie achter de rug in de afgelopen twee jaar.

Omvang migratie niet goed ingeschat

Boykis beschrijft een aantal obstakels die organisaties in de weg staan bij de migratie. Aanvankelijk werd de omvang van de overstap gebagatelliseerd, zelfs door Van Rossum. Dus zagen velen de noodzaak haast te maken niet zo in. daarbij kwam dat een migratie naar Python 3 niet compatibel is met Python 2. Daardoor moeten dus alle afhankelijkheden tegelijk gemigreerd worden wil er geen uitval van functionaliteiten plaatsvinden. Verder ontbak het lange tijd aan goede migratietools. Inmiddels is de situatie wel verbeterd. Maar nu is er nog iets meer dan een maand over om de overstap veilig te maken.

Podcast De Dataloog ism AG Connect

Dit nieuwsartikel is besproken in de podcast De Dataloog ism met AG Connect. Klik hier voor de gehele uitzending van 14 januari 2019 waarin ook over ransomware en deepfakes wordt gesproken.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee