Loopbaan

Carriere
Blije developer

Dit vinden Nederlandse techstudenten de meest aantrekkelijke werkgevers

Tesla na jaren van zijn troon gestoten.

© Shutterstock Roman Samborskyi
25 mei 2023

Tesla na jaren van zijn troon gestoten.

Nederlandse techstudenten vonden Tesla jarenlang de meest aantrekkelijke werkgever. Maar dit jaar is het bedrijf van zijn troon gestoten, zo blijkt uit jaarlijkse onderzoek van Universum, dat zich specialiseert in employer branding. Het autobedrijf van Elon Musk moet het nu doen met een tweede plaats, terwijl ASML nu het meest aantrekkelijk wordt gevonden.

Universum ondervroeg tussen oktober 2022 en maart 2023 maar liefst 27.543 Nederlandse studenten van 53 universiteiten naar wat zij de meest aantrekkelijke werkgevers vinden. 5.982 van die studenten volgen een opleiding in de categorie engineering, IT of natuurwetenschappen.

Deze groep studenten geeft dit jaar dus aan dat ASML de meest aantrekkelijke werkgever is. Vorig jaar stond de chipmachinemaker nog veel lager in de ranglijst, namelijk op plek vier. Destijds moest ASML Tesla, Apple en Google nog voor zich laten. Tesla moet het dit jaar echter doen met de tweede plaats, Google met de derde plek en Apple komt zelfs uit op de vijfde plek. De Rijksoverheid neemt dit jaar de vierde plaats in. 

Toekomstig salaris belangrijk

Waarom Tesla precies van zijn troon gestoten is, is niet bekend. Universum geeft namelijk geen toelichting op waarom voor bepaalde bedrijven gekozen is. Maar de organisatie vroeg de Nederlandse studenten wel naar hun voorkeuren binnen bedrijven, al werd dit niet per soort opleiding uitgesplitst.

Nederlandse studenten geven aan dat ze het vooral belangrijk vinden dat ze in de toekomst veel gaan verdienen en dat het werk uitdagend is. Ook vinden studenten een prettige werkomgeving belangrijk, net als dat het bedrijf zijn werknemers respecteert en dat ze baanzekerheid hebben. 

Wel valt op dat hier er verschillen zijn tussen mannen en vrouwen. Vrouwelijke studenten vinden een prettige werkomgeving en dat het bedrijf zijn werknemers respecteert belangrijker dan een hoog salaris. Mannen vinden het salaris juist het belangrijkste, gevolgd door uitdagend werk en innovatie. 

Mening van professionals

Universum ondervroeg tussen oktober en maart niet alleen studenten, maar ook 11.868 professionals uit 53 industrieën. Daaruit blijkt dat groep uit de engineering-, IT- en natuurwetenschappelijke industrieën van mening verschilt met de studenten. Zij vinden namelijk niet ASML, maar de Rijksoverheid de meest aantrekkelijker werkgever. ASML moet het in deze lijst doen met de tweede plaats. Verder staan in de top vijf Rijkswaterstaat, Google en het Ministerie van Defensie. 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.