Overslaan en naar de inhoud gaan

Diplomatiek netwerk Nederland verzorgd door Britse telco, zorgen over spionage

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het beheer van het netwerk waarop vertrouwelijke informatie wordt uitgewisseld tussen ambassades en consulaten, gegund aan British Telecom. Daarmee komt de controle over het netwerk buiten de EU te liggen. De Tweede Kamer is niet over dit besluit ingelicht.
netwerk globe
© pixabay
pixabay

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt desgevraagd tegen De Volkskrant dat het staand beleid is dat er bij zo'n Europese aanbesteding niet wordt gecommuniceerd. De beveiliging van berichtenverkeer is volgens de woordvoerder niet in het geding omdat daarvoor extra oplossingen bestaan waarvan het beheer niet bij British Telecom komt te liggen, maar bij Nederlandse partijen is en blijft.

Toch zijn zowel beveiligingsexpert en Kamerleden verontwaardigd over de gang van zaken, blijkt uit een rondgang van De Volkskrant. Zonder goede uitleg is dit 'vanuit het perspectief van digitale soevereiniteit' een onbegrijpelijk besluit, haalt de krant Lokke Moerel, hoogleraar ict-recht van de Universiteit Tilburg en lid van de Nederlandse Cybersecurity Raad aan. Het uitbesteden aan buitenlandse marktpartijen brengt afhankelijkheden van andere landen met zich mee, wat betreft spionage, sabotage, privacy en afgifte van data. "Als de covidpandemie iets heeft laten zien, is het dat buitenlandse partijen bij een crisis eerst de eigen overheid te hulp schieten", stelt Moerel in de ochtendkrant. Ambassades zijn een belangrijk doelwit voor spionage-activiteiten van andere landen.

Kamer niet ingelicht

Parlementariërs Kees Verhoeven (D66) en Bram van Ojik (Groenlinks) tonen zich teleurgesteld niet via een brief aan de Tweede Kamer van deze gunning op de hoogte te zijn gesteld. Als Buitenlandse Zaken in zee gaat met een buitenlandse aanbieder moeten er op zijn minst goede controle op de toegang van British Telecom tot de systemen komen. "Dit zijn geen neutrale kwesties", zegt Van Ojik. Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging (NBV) van de AIVD zegt tegen de Volkskrant wel advies gegeven te hebben in voorbereiding op de aanbesteding en achteraf te zullen controleren op de naleving van de eisen.

Britisch Telecom neemt het contract over van Orange, overigens ook een buitenlandse telecomaanbieder.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in