Innovatie & Strategie

Infrastructuur
Dell

Dell: tekort Intel-CPU's steeds groter

Dell moet verwachtingen voor jaaromzet naar beneden bijstellen.

Dell computer © Dell Inc. Dell Inc.
28 november 2019

Dell moet verwachtingen voor jaaromzet naar beneden bijstellen.

Intel kampt al enige tijd met flinke tekorten aan processors. Dat tekort wordt echter steeds erger, stelde PC-fabrikant Dell bij de bekendmaking van de cijfers over het derde kwartaal van dit jaar. Het bedrijf moest de verwachtingen voor het vierde kwartaal en het financiële jaar 2019 daardoor naar beneden bijstellen. 

Volgens Dell zijn de tekorten gegroeid vanwege een onverwacht grote vraag naar computers en servers, schrijft AnandTech. "De tekorten aan Intel-CPU's zijn ten opzichte van vorig kwartaal erger geworden en beïnvloeden nu onze verwachtingen voor de verkoop van commerciële en premium consumenten-PC's in het vierde kwartaal", aldus COO Jeffrey Clarke van Dell.

Dell verwacht nu dat het in heel 2019 een omzet tussen de 91,5 en 92,2 miljard dollar draait, schrijft Tweakers. Dat is flink minder dan de eerdere verwachting van 92,7 tot 94,2 miljard dollar. 

Intel waarschuwt ook

De problemen zijn voorlopig nog niet voorbij, zo waarschuwde Intel vorige week in een brief. Het bedrijf zei de productiecapaciteit te vergroten in de hoop het tekort iets te kunnen verkleinen, maar dat dit niet genoeg is. 

De meeste tekorten doen zich voor bij processors die op 14 nanometer geproduceerd worden. Daar wordt al bijna een jaar te weinig van geproduceerd. Die problemen hebben twee oorzaken: er is een onverwacht grote vraag naar chips en Intel heeft problemen met de overstap naar de 10 nanometer-productiemethode. Het bedrijf kan pas sinds kort in grote aantallen chips op 10 nanometer produceren. 

Analisten denken dat de tekorten nog zeker een half jaar aanhouden. Intel stelt in zijn brief niet te weten wanneer het weer goed aan de vraag kan voldoen.

Omzet Dell stijgt wel

Hoewel Dell dus behoorlijk last heeft van de tekorten, wist het in het derde kwartaal wel meer omzet te halen uit zijn PC-verkoop dan een jaar eerder. De omzet uit de PC-afdeling steeg met 5 procent ten opzichte van een jaar eerder en kwam uit op 11,4 miljard dollar.

Met alleen de commerciële PC's draaide Dell een omzet van 8,3 miljard dollar, 9 procent meer dan een jaar eerder. De omzet uit computers voor consumenten steeg met 6 procent naar 3,1 miljard dollar.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.