Overslaan en naar de inhoud gaan

Deep Packet Inspection ondermijnt netneutraliteit in EU

In een open brief hebben academici, ngo's en verschillende bedrijven uit 15 landen in een open brief aan diverse EU-toezichthouders hun zorgen geuit over het misbruik van technologie om het type informatie in datapakketten die over een netwerk gaan, te bepalen.
code, programmeren, programmeertaal

Volgens de EDRi - de European Digital Rights organisatie onder wiens vlag het initiatief richting de Europese Unie is gedaan - constateerde vorig jaar al dat maar liefst 186 Europese internetaanbieders gebruik maken van Deep Packet Inspection (DPI). De Europese regels staan het gebruik van DPI toe, maar alleen voor het optimaliseren van het netwerkverkeer.

DPI voor commerciële doelen

Volgens de ondertekenaars van de open brief rekken steeds meer ISP's de grenzen op van wat mag met DPI. Zo zouden verschillende netwerkaanbieders de technologie ook gebruiken om klanten verschillende commerciële pakketten aan te bieden waarbij sommig verkeer meer of juist minder ruimte krijgt. Buiten dat maken de ondertekenaars zich zorgen over de privacybescherming. Met DPI hebben de netwerkaanbieders de mogelijkheid van hun klanten na te gaan welke websites ze bezoeken. De toezichthouders negeren volgens de EDRi de overtredingen.

De ondertekenaars pleitten bij de EU om het gebruik van DPI niet te legaliseren. Door het ene gebruik toe te staan, faciliteren de regels het misbruik in andere toepassingen. De Europese Commissie bereidt deze dagen nieuwe netneutraliteitsregels voor. Die beraadslagingen vinden plaats achter gesloten deuren. Naar verwachting volgt er een publieke consultatie in het najaar. Daarna komen de nieuwe regels in stemming in maart 2020.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in