Overslaan en naar de inhoud gaan

De Netflix-hack waar de wereld op wachtte

Eén van de lastigste facetten van streaming van auteursrechtelijk materiaal zoals muziek en speelfilms is het regelen van licentierechten die de gehele doelmarkt afdekken. In de praktijk lukt dat maar zelden. Daarom heeft Netflix een behoorlijk complexe oplossing moeten ontwikkelen om te waarborgen dat films alleen maar te zien zijn voor abonnees in landen die gedekt worden door de licentie die Netflix voor de betreffende film wist te regelen.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Wie zo'n beperkt gelicentieerde film vanuit het 'verkeerde land' wil bekijken, kan niet bij Netflix terecht.

Maar sinds kort kan dat wel bij Smartflix. Dat is een app die de Netflix-interface keurig imiteert, maar daarbij lak heeft aan de regionale licentie-beperkingen. Een journalist van BGR probeerde het uit en concludeert dat het werkt, in een aantal opzichten zelfs beter en prettiger dan Netflix' eigen software. Smartflix is gedurende 1 maand gratis uit te proberen. Daarna is de gebruiker een éénmalige licentie van 7,99 dollar verschuldigd. Daarenboven is en blijft een normaal betaald Netflix-account vereist.

Officieel in 190 landen

Een ander aardigheidje van Smartflix is dat het ook Netfix-gebruik mogelijk maakt in landen als China, de Krim, Noord-Korea en Syrië, waar de service formeel niet wordt aangeboden. Officieel is Netflix inmiddels actief in 190 landen. Dat aantal werd deze week tijdens de CES in Las Vegas genoemd door CEO Reed Hastings. Het betekent een toename met maar liefst 130 ten opzichte van de vorige formele rapportage op dit punt. In Nederland is Netflix sinds september 2013 beschikbaar.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in