Management

Netwerken
Marleen Stikker

De Digitale Stad erkend als eerste volledig digitale erfgoed

Unesco vindt DDS mijlpaal in internetgeschiedenis.

Marleen Stikker © CC-BY SA 2.0 - Flickr.com Kennisland
19 mei 2023

Unesco vindt DDS mijlpaal in internetgeschiedenis.

De online gemeenschap De Digitale Stad (DDS) is door UNESCO erkend als werelderfgoed. Het is de eerste keer dat de organisatie een volledig digitaal platform de status van werelderfgoed geeft.

DDS werd begin jaren 90 opgericht als gratis platform om mensen kennis te laten maken met de mogelijkheden van internet. Binnen de omgeving - die nog benaderd moest worden met een inbelmodem - waren verschillende lokaties te bezoeken zoals verschillende ontmoetingsplekken, maar ook winkels en huizen. Er was zelfs een online metro. Nergens ter wereld was er op dat moment een online gemeenschap die zo veel mensen trok en digitale interactie mogelijk maakte.

Werelderfgoedorganisatie UNESCO heeft de pioniersfunctie DDS nu erkend, zo blijkt uit een bericht bij Het Parool. Drijvende kracht achter DDS was Marleen Stikker die gezien werd als de eerste digitale burgemeester. Stikker zette meer initiatieven op om te discussiëren over de mogelijkheden en onmogelijkheden van een digitale samenleving. Zo is zij nog altijd directeur van Waag Society. "Technologie is niet neutraal", legt ze in 2021 in AG Connect uit in een interview over haar carrière. Het is haar motivatie om heel kritisch te kijken naar technologie-ontwikkelingen.

DDS leeft voor in museum

DDS werd in 2001 gesloten, maar in 2011 weer opnieuw tot leven gebracht in een project van Het Amsterdam Museum, de Waag en de Universiteit van Amsterdam als een object om webarcheologie aan te doen. Het is nog altijd onderdeel van de vaste collectie van Amsterdam Museum.

2
Reacties
Volkert Deen 22 mei 2023 09:05

Het spijt me G. Borg, maar dat is niet correct - De Digitale Stad is als eerste erkend als volledig digitaal erfgoed - DDS erkent dus zelf niets. Maar ik erken dat de vorm van deze kop tot verwarring kan leiden.

G. Borg 21 mei 2023 12:42

Spellen blijft lastig. De Digitale Stad erkend als eerste volledig digitale erfgoed.
Erkend moet in deze zin met een t geschreven worden: Erkent.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.