Loopbaan

Carriere
Marleen Stikker

‘Technologie is niet neutraal’

De carrière van internetpionier Marleen Stikker.

Marleen Stikker © Anthony Donner, anthonydonner.com
11 juni 2021

Marleen Stikker stond begin jaren ’90 aan de wieg van het internet, maar is ook altijd kritisch geweest op onze omgang met deze en andere technologieën. Via Waag, haar positie bij de HvA, haar boek Het internet is stuk (maar we kunnen het repareren) en talloze andere projecten probeert ze de publieke waarden in onze digitale samenleving te herstellen. “Ik probeer mensen te laten inzien dat technologie niet neutraal is.”

Stikker begon al in de jaren ’80 actief gebruik te maken van technologie. Dat begon als onderdeel van de tactischemediabeweging. “Daarbij ontwikkel je digitale technologie om zelf radio en tv te maken, eigen tijdschriften uit te geven en distributie te regelen. Ik was een vroege gebruiker van Atari en daarna van alles wat ik in handen kon krijgen om bijvoorbeeld zelf een database voor abonnees te maken. Ik was steeds een early adopter van technologie. Ik vond het gewoon fascinerend, wat er allemaal mogelijk was.”

Maar ook de vraag hoe technologie een verlengstuk van macht is trok Stikker aan. “Zeker toen ik in de gaten kreeg wat het internet was en wat dat mogelijk maakte. Dus voor mij is het steeds twee lagen: het praktische, wat doet het, en de verbeelding, wat zou je ermee kunnen. En onderliggend steeds de vraag van wie het is en wat het met ons doet.”

Met die machtsvraag ben je nog steeds veel bezig.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!