Beheer

Windows
Windows 10 updaten

Dataverlies dreigt door Windows 10 oktober-update

De oktober-update voor Windows kan gebruikersdata deleten. Microsoft heeft de grote update ingetrokken.

© Microsoft
8 oktober 2018

De oktober-update voor Windows kan gebruikersdata deleten. Microsoft heeft de grote update ingetrokken.

Installeer de oktober-update voor Windows 10 níet, waarschuwen niet alleen critici maar nu ook Microsoft zelf. De Windows-maker heeft de grote herfst-update van dit jaar inmiddels ingetrokken en adviseert mensen die de update al handmatig hebben gedownload om die niet te installeren. Gebruikers klagen dat hun Mijn Documenten-map geheel is gewist.

Naast de standaardmap voor gebruikersdocumenten in Windows zouden ook andere mappen met bestanden van gebruikers zijn gewist. Meerdere mensen klagen online dat ze hun documenten, hun foto's, hun muziek, hun video's en meer kwijt zijn. Meldingen hierover worden gedaan op Microsofts eigen supportsite, op forumsite Reddit en elders op internet.

Sommige gebruikers hebben dankzij hersteltools als Recuva hun gewiste data nog kunnen herstellen. Dat freewareprogramma kan gegevens terughalen als de opslagruimte waar de gewiste data stond niet opnieuw is beschreven.

'Geïsoleerde gevallen'

Microsoft ziet het vooralsnog niet heel zwaar in. Het bedrijf zegt nu onderzoek te doen naar "geïsoleerde meldingen van gebruikers die enkele bestanden missen na het updaten". Toch heeft het wel de beslissing genomen om de oktober-update terug te trekken. De automatische uitrol naar systemen met Windows 10 is dus stopgezet. Daarnaast geeft Microsoft het officiële advies om te wachten met updaten. Dit geldt voor mensen die de herfst-update al zelf hadden gedownload, bijvoorbeeld voor installatie op meerdere computers die dan niet elk de update hoeven te downloaden.

Het onbedoeld wissen van gebruikersdata lijkt volgens sommige meldingen gerelateerd te zijn aan synchronisatie met Microsofts cloudopslagdienst OneDrive, die zit ingebouwd in Windows 10. Andere slachtoffers stellen dat de eigenlijke oorzaak een instelling voor profielopschoning zou zijn. Een fix die sommige beheerders hebben gevonden, is namelijk het uitschakelen van een policy-setting (GPO) die gebruikersprofielen wist na een X aantal dagen.

Ook Windows 10 Home getroffen

Het is echter niet zeker dat dit de definitieve oorzaak en oplossing is. In reactie op de Reddit-post waarin de GPO-fix wordt aangedragen, wordt opgemerkt dat niet alleen de Pro-variant van Windows 10 is geraakt. Ook gebruikers van de Home-variant zouden zijn getroffen door de ramp van dataverlies. Analyse van een Home-installatie zou uitwijzen dat de bewuste register-instelling níet de genoemde registersleutel voor profielopschoning heeft.

Lees meer over
2
Reacties
John t H 09 oktober 2018 14:27

Al weer een blamage en ellende met de verplichte Windows 10 updates. En hoe nu verder ....?
Tijd voor een 'individueel instelbare afkoelingsperiode' voor een gebruiker van 2 of 3 maanden. Laat super-users de hete kastanjes -lees bugs- eerst maar eens uitsluiten!

Er rijzen toch twee vragen bij mij op:
- Is het mogelijk de grote herfst-2018-update terug te draaien?
- Is het verstandig om 'mijn documenten' volledig te spiegelen naar een ander map, of zelf een (extern?) station?

Kees 08 oktober 2018 13:53

Zo zie je maar dat verplicht updaten niet zo verstandig is.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.