Innovatie & Strategie

Infrastructuur
'Datasector wil hoger op de lijst van vitale sectoren'

'Datasector wil hoger op de lijst van vitale sectoren'

Bij lock down moeten beheerders ook naar locatie kunnen om werk te kunnen doen.

20 maart 2020

Bij lock down moeten beheerders ook naar locatie kunnen om werk te kunnen doen.

De datasector wil aangemerkt worden als 'vitale sector' in de hoogste categorie op de lijst van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Dat heeft directeur Stijn Grove van Dutch Data Center Association (DDA) aangegeven in een interview met Het Financieele Dagblad. "Als het internet niet meer werkt, ligt het hele land plat", benadrukte hij tegenover de krant.

Volgens de branchevoorman zijn datacenters, netwerkbedrijven en cloud providers momenteel onmisbaar nu veel mensen vanuit huis werken. "We zien steeds meer druk komen op de systemen. Bedrijven en organisaties schreeuwen allemaal om meer bandbreedte."

Besmettingsgevaar

Toch behoort de datasector nu niet tot de bedrijven die de hoogste landelijke uitzonderingspositie hebben in tijden van een crisis. "We hebben in Italië en Azië gezien dat technisch personeel een regio niet meer in kan als die wordt afgesloten vanwege besmettingsgevaar. Juist in zo’n situatie hebben systemen onderhoud en upgrades nodig. We moeten dit soort zaken nu goed regelen, anders kan het chaotisch worden", aldus Grove in het FD.

In het overzicht van vitale sectoren en processen staan energie, (drink)water en nucleaire zaken nu in de hoogste categorie (A). Internet en datadiensten vallen in groep B, samen met bijvoorbeeld de inzet van de politie, het betalingsverkeer en de communicatie met en tussen hulpdiensten via het nummer 112.

In de rubriek 'IT-held tijdens het thuiswerken' van AG Connect vertelt Wido Potters van het datacenter BIT ook over de uitdagingen die hij voorziet als de overheid een totale lock down zou afkondigen. "Mochten de maatregelen nog uitgebreid worden, bijvoorbeeld een lock down, dan is het belangrijk dat de internetsector als vitaal aangemerkt wordt. Onze beheerders moeten nu eenmaal soms naar locatie om hun werk te kunnen doen." 

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.