Overslaan en naar de inhoud gaan

Datadocumentaire TOEGANG! vanaf vandaag online te zien

De Nederlandse documentaire TOEGANG! belicht de invloed van informatie op de (informatie)samenleving en de gevolgen van de steeds verdergaande digitalisering op het kunnen beheren van informatie. Wie is er eigenlijk ‘in control’? En wat betekent dat voor de Nederlandse overheid, bedrijven en de rol van de Informatieprofessional? Vanaf vandaag openlijk te zien online, maar niet op YouTube.
datadocumentaire
© KNVI/SOD
KNVI/SOD

Beroepsvereniging KNVI (Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals) heeft TOEGANG! gisteren nog geshowd aan een overvolle bioscoopzaal tijdens zijn Smart Humanity-congres in Amsterdam. De één uur durende documentaire is de tweede die Barbara van den Bogaard heeft gemaakt voor de KNVI/SOD en is een vervolg op ‘Alles is Informatie’ uit 2015.

Ethische hete hangijzers

Aan het woorden komen denkers en doeners, waaronder internetkenner en security-expert Brenno de Winter, technologiefilosoof Martijn Aslander, internetpionier en directeur van de Waag Society Marleen Stikker, datajournalist Dimitri Tokmetzis van De Correspondent, Rijksarchivaris Marens Engelhart, en jurist/ethicus plus NRC-columnist Maxim Februari.

Laatstgenoemde was op het Smart Humanity-congres in EYE A'dam ook live aanwezig voor een discussie direct na de vertoning én hij nam deel aan een paneldiscussie later op de dag. In beide sessies kwamen actuele ontwikkelingen en ethische hete hangijzers aan bod, zoals informatievergaring, dataverrijking, inzichtelijkheid, verantwoordelijkheid en verantwoording.

Achteloos, onwetend, voortvarend

Daarbij zijn consumenten veelal achteloos, de politiek grotendeels onwetend en het bedrijfsleven ondertussen voortvarend aan het dataslurpen. Welke rol kunnen of moeten IT'ers en informatieprofessionals hebben op dit vlak? Deze en andere vragen komen aan bod in TOEGANG!

De documentaire is eerder al door de KNVI in kleine kring vertoond en stond online al langer online maar afgeschermd met een wachtwoord. Dat is er vanaf vandaag af zodat de documentaire vrijelijk toegankelijk is, heeft de KNVI laten weten aan AG Connect. TOEGANG! is te vinden op videosite Vimeo.

Hier een eerder al vrijgegeven trailer van TOEGANG! :

5 minuten TOEGANG from Uma Visual Storytellers on Vimeo.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in