Overslaan en naar de inhoud gaan

'Datahandel overwogen door Facebook'

Facebook heeft enkele jaren geleden overwogen geld te vragen aan bedrijven voor toegang tot gegevens van gebruikers van het sociale netwerk. Dat meldt zakenkrant The Wall Street Journal op basis van interne documenten
Mark Zuckerberg 2018
© CC BY - SA 2.0 - Flickr.com
CC BY - SA 2.0 - Flickr.com

De technologiegigant zou hebben gekeken naar de mogelijkheden om adverteerders meer geld te vragen in ruil voor toegang tot meer informatie over gebruikers, zo zou blijken uit interne e-mails van het social network. Deze overgang naar datahandel zou een radicale breuk zijn geweest met het beleid om nooit gebruiksgegevens door te verkopen.

Dankzij Britse inbeslagname

Werknemers van Facebook hebben onderling ook de optie besproken om adverteerders aan te sporen om meer geld te besteden aan het social network, in ruil voor méér toegang tot gebruikersgegevens. De e-mails waarin deze commerciële ideeën zijn besproken, maken deel uit van een reeks interne communicatie die is onderschept door het Britse parlement. The Wall Street Journal meldt dat deze in beslag genomen documenten binnenkort worden vrijgegeven.

Facebook reageert dat het gaat om interne conversaties van jaren geleden, die nooit tot wording zijn gekomen. Verder stelt het bedrijf van CEO Mark Zuckerberg dat de documenten nu op misleidende manier worden weergegeven. De mails zouden namelijk uit context zijn gehaald. Daarnaast betreft het informatie die onder Amerikaanse rechtbankregels verzegeld is en dus niet geopenbaard mag worden. Die geheimhouding betreft echter de VS, en niet Groot-Brittannië.

Datalek door Facebooks juristen

De onthulling nu van de overwogen commerciële omslag is te danken aan het onvoldoende bewerken van rechtbankdocumenten. De paperassen die in februari 2017 zijn ingediend in een Amerikaanse rechtszaak van Six4Three tegen Facebook blijken met een simpele kopieer&plak-actie de weggepoetste delen vrij te geven. Het selecteren van de tekst en vervolgens plakken in een tekstverwerker laat de zwarte balken over bepaalde pagina's achterwege, heeft Ars Technica proefondervindelijk ontdekt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in