Loopbaan

Carriere
Programmeur

Daling in WW-uitkeringen voor ICT'ers zet door

Ook instroom blijft lager dan in 2020. 

22 april 2021

Ook instroom blijft lager dan in 2020. 

Het aantal WW-uitkeringen voor ICT'ers blijft dalen. Volgens cijfers van het UWV liepen in maart dit jaar 218 minder WW-uitkeringen in deze beroepsgroep dan in februari. Ten opzichte van maart 2020 ligt het aantal uitkeringen nog wel hoger. 

In totaal liepen er in maart dit jaar 5.591 WW-uitkeringen voor ICT'ers, blijkt uit cijfers van het UWV. Dat is 3,8% minder dan in februari maar 3,2% meer dan in maart 2020. De meeste uitkeringen zijn voor mensen tussen de 27 en 50 jaar: 2.837 uitkeringen werden aan deze leeftijdsgroep toegewezen. Maar ook onder 50-plussers zijn veel WW-uitkeringen uitgegeven, namelijk 2.387.

De meeste mensen in de WW blijken bovendien hbo-geschoold: 1.411 uitkeringen is voor IT'ers met een hbo-achtergrond. Nog eens 1.310 WW-uitkeringen zijn voor mbo'ers op niveau 2 tot en met 4 en 639 uitkeringen zijn voor IT'ers met een universitaire achtergrond. 

Instroom daalt, uitstroom stijgt

Ook de instroom in de WW nam in maart weer iets af. In totaal werden 510 nieuwe uitkeringen uitgegeven aan ICT'ers, 13 minder dan in februari en 73 minder dan in maart 2020. Daarmee daalt de instroom voor de tweede maand op rij. Overigens kan het werkelijk aantal IT'ers dat zijn baan verloren is wel hoger liggen dan het UWV nu weergeeft, benadrukte Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie bij het UWV, begin dit jaar al. "ICT’ers liggen goed in de markt en veel van hen vinden bij verlies van hun baan ongetwijfeld weer een nieuwe baan zonder een beroep te hoeven doen op een uitkering." Die groep mensen komt dus niet in de WW-cijfers van het UWV terecht.

De IT'ers die wel instromen in de WW, hebben met name een mbo-achtergrond, blijkt uit de cijfers van het UWV. 134 nieuw toegewezen uitkeringen in maart waren voor IT'ers met deze achtergrond. 110 uitkeringen waren voor hbo'ers en 53 voor IT'ers met een universitaire achtergrond. 

De uitstroom uit de WW neemt tegelijkertijd toe, na een daling in februari. In totaal werden 795 WW-uitkeringen beëindigd in maart, 83 meer dan vorige maand. Ten opzichte van maart 2020 is sprake van een flinke stijging, namelijk van 31,4%. De meeste uitkeringen worden echter niet stopgezet vanwege werkhervatting. Dat was in de eerste drie maanden van 2021 bij 702 uitkeringen het geval. 861 werden stopgezet omdat de maximale duur behaald was. 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.