Overslaan en naar de inhoud gaan

Daling in aantal WW-uitkeringen voor IT'ers zet door

De dalende lijn in het aantal WW-uitkeringen voor IT'ers zet door. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het UWV. In september liepen er 6.067 uitkeringen, 2,5 procent minder dan een maand eerder. De instroom in de WW blijft voor deze beroepsgroep echter nagenoeg gelijk.
Thuiswerken, werken
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

Tussen augustus en september werden 527 nieuwe WW-uitkeringen uitgegeven. Dat is vrijwel hetzelfde aantal als in augustus, toen het er nog om 540 ging. Het totaal aantal nieuwe WW-uitkeringen die tot nu toe in 2020 zijn uitgegeven komt daarmee uit op 6.466, maar liefst 27,4 procent meer dan in de eerste negen maanden van 2019.

Vooral IT'ers tussen de 27 en 50 komen nu in de WW terecht: 3.855 van de nieuwe uitkeringen dit jaar zijn voor deze leeftijdscategorie. Onder 50-plussers zijn 1.599 nieuwe uitkeringen uitgegeven. 

Weinig werkhervatting

Tegelijkertijd groeit het aantal stopgezette WW-uitkeringen flink. In de eerste drie kwartalen van dit jaar zijn maar liefst 6.194 uitkeringen beëindigd, 8,8 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. In september werden er maar liefst 766 beëindigd.

De meeste WW-uitkeringen worden echter niet stopgezet vanwege werkhervatting. Dat geldt voor maar 1.673 WW-uitkeringen, wat neerkomt op iets meer dan een kwart (27%) van alle stopgezette WW-uitkeringen voor ICT-beroepen. Een veel grotere groep - 2.571 uitkeringen - wordt stopgezet omdat de maximale duur behaald is. Die groep is ook ten opzichte van een jaar eerder groter: in de eerste negen maanden van 2019 werden 2.352 uitkeringen om deze reden stopgezet. 

Toch is er nog altijd wel werk binnen de IT. Eerder deze maand signaleerde het UWV zelfs dat de ICT-sector nog altijd de hoogste vacaturegraad in Nederland heeft. In het tweede kwartaal van dit jaar waren er per duizend banen maar liefst 43 vacatures in de ICT-sector. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in