Innovatie & Strategie

Netwerken
SIM-cards

Dag SIM-kaart, dag eSIM, hier komt de iSIM

Identificatiemodule ondergebracht in het System-on-Chip.

© Shutterstock Chere
6 maart 2023

Identificatiemodule ondergebracht in het System-on-Chip.

In de continue zoektocht naar verkleining van componenten in smartphones - en andere elektronische gadgets - werd op het Mobile World Congress de iSIM realiteit dankzij Qualcomm die als grote chipmaker de nieuwe technologie omarmt.

Met de iSIM verdwijnt de identificatiefunctie van een aanwijsbare chip op een los kaartje (SIM-kaart) of op het moederbord (eSIM) in de grote chip die een groot deel van de functies in het toestel afhandelt.

Van de eSIM hebben veel mensen wellicht al gehoord of ze maken er al gebruik van. Apple was vorig jaar de eerste smartphoneleverancier die een eind maakte aan het gebruik van een fysieke SIM-kaart. Een fysieke SIM-kaart neemt veel ruimte in en in een continue zoektocht naar ruimtebesparing is de SIM-kaart een sta-in-de-weg. Bovendien heeft het kaartje zijn functie grotendeels verloren. Er waren tijden dat de SIM-kaart ook de plek was waar berichten, contacten en zelfs foto's werden opgeslagen. Maar die functies zijn eigenlijk allemaal verhuisd naar de centrale opslag in het toestel of beter nog naar een clouddienst.

De essentiële functie van de SIM-kaart ofwel 'Subscriber Identity Module' is identificatie, zodat de telecomaanbieder weet welk abonnement en telefoonnummer bij het toestel horen. Die functie verdween met de komst van de e-SIM naar een aparte chip die op het moederbord is gesoldeerd. Dat levert al een enorme ruimtebesparing op. De eSIM-chips slonken vanaf hun introductie in 2013 van 5 bij 6 mm naar de huidige 2,4 bij 2,6 mm. De kleinste fysieke SIM-kaart (de nano) is nog altijd 12,3 bij 8,8 mm.

eSIM achterhaald

Maar waarom zou je een aparte chip op het moederbord zetten als inmiddels steeds meer functies zoals CPU, GPU, RAM, netwerkfuncties en meer zijn ondergebracht in een 'system on a chip' (SoC). Dus dat is nu ook het lot van de identificatiemodule. Qualcomm gaf vorige week op het Mobile World Congress aan dat de Snapdragon 8 Gen 2 de eerste smartphone SoC's zijn met een gecertificeerde geïntegreerde SIM (iSIM). De chips worden op dit moment al geleverd maar de vertegenwoordiging van telecomaanbieders wereldwijd - de GSMA - heeft nu ook erkend dat deze chips volledig voldoen aan alle vereiste standaarden.

Tot nog toe hebben alle smartphonebouwers die gebruik maken van de Snapdragon 8 Gen 2, nog een aparte eSIM op het moederbord erbij geplaatst. Daar gaat verandering in komen nu de GSMA zijn goedkeuring heeft gegeven aan de nieuwe architectuur. De gebruiker zal de overstap niet heel duidelijk zijn, behalve dat de nieuwe generatie toestellen weer iets compacter kan zijn en door de verder integratie van de hardware ook iets zuiniger met energie omspringt.

Ook biedt de CoC met geïntegreerde SIM nieuwe mogelijkheden tot het koppelen van kleine apparatuur aan het 5G netwerk. Denk aan IoT-sensoren, maar ook bijvoorbeeld smartwatches.

1
Reacties
Don van Riet (oud KPN strateeg) 06 maart 2023 17:51

Ik vraag me wel af welke invloed deze ontwikkeling heeft op de situatie als je smartphone opeens defect gaat. Op langere vakanties was ik gewend een eerder model mee te nemen, maar dat bleek voor de telefoniefunctie bij de overgang naar de nano-SIM al lastiger. De smartphone wordt een steeds essentiëler onderdeel van ons leven en het verlies ervan door welke oorzaak dan ook steeds lastiger op te vangen. Mijn ook op vakanties meegaande tablet kent geen mobiele functies en kan maar beperkt (SD-) backup bieden. Zoiets dwingt bijna cloudtoegang vanuit al je randapparaten af (mijn tablet heeft die overigens al)

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.