Overslaan en naar de inhoud gaan

Providerloze SIMkaart in de maak

BTG en SURFnet werken aan een SIM-kaart die niet meer is gebonden aan een telecomaanbieder. Het voordeel is dat van leverancier kan worden gewisseld zonder de SIM-kaart te hoeven vervangen.
handen schudden
© Pixabay CC0
Pixabay CC0

Het idee van de providerloze SIM-kaart komt van de Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG), die hem samen met een aantal partners en leden ontwikkelde. SURFnet een BTG hebben nu een convenant gesloten om de mogelijkheden van de Enterprise SIM (E-SIM) verder uit te werken.

Het onderzoek naar de E-SIM heeft drie doelstellingen.

  • Als eerste wordt in de praktijk het over-the-air wisselen van mobiele operator getoetst, dus zonder de simkaart te wisselen.
  • Daarnaast worden de mogelijkheden voor een private en onafhankelijke oplossing voor betere operator (indoor)dekking onderzocht.
  • Als laatste worden de mogelijkheden in kaart gebracht om eigen authenticatie- en autorisatiesystemen – de zogenaamde secure elementstoe te voegen op de simkaart. De werkgroep heeft een testomgeving gebouwd waarmee in eerste instantie het over-the-air wisselen van mobiele operator is getest.

BTG verwacht op korte termijn de eerste resultaten te kunnen publiceren. Met de E-SIM kan SURFnet op termijn nieuwe oplossingen bieden aan zijn doelgroep (onderwijs- en onderzoeksinstellingen) voor indoor- en outdoordekkingsproblematiek. Bovendien zien zowel SURFnet als BTG kansen in de vele extra mogelijkheden van E-SIM. Daarbij kan gedacht worden aan two factor authenticatie, toegang tot wifi, location based services en beveiligde betalingssystemen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in