Innovatie & Strategie

Branche
tweede kamer

D66: 'Nieuw kabinet omarmt digitalisering'

'Hackwet' wordt aangepast en meer aandacht voor IoT

© CC BY-SA 2.0,  risastla
11 oktober 2017

'Hackwet' wordt aangepast en meer aandacht voor IoT

Het nieuwe kabinet zal de initiatiefnota ‘Het Internet der Dingen’ van D66 volledig uitvoeren. Ook wordt de hackwet aangepast en worden digitale vaardigheden onderdeel van het curriculum in het onderwijs.

 Dat meldt D66. Volgens Kees Verhoeven, Tweede Kamerlid voor D66 en in die functie ICT-woordvoerder, “omarmt” het nieuwe kabinet digitalisering. Hij laat weten dat digitale vaardigheden onderdeel worden van het curriculum in het onderwijs. En bedrijven worden gestimuleerd om veiliger software te maken via software-aansprakelijkheid. Ook komen er testlocaties voor drones, hyperloop en zelfrijdende auto’s.

En wat betreft de initiatiefnota die nu zal worden uitgevoerd: “Het nieuwe kabinet wil Nederland gevechtsklaar maken tegen cybercrime. Zo komt er een ambitieuze cybersecurity agenda met standaarden voor apparaten die zijn aangesloten op het internet.”

Hackwet

Ook lijkt D66 enkele wijzigingen te kunnen laten doorvoeren in de Wet Computercriminaliteit III, ook wel bekend als de Hackwet. De politie koopt geen hacksoftware in voor algemeen gebruik en gebruikt in principe geen hacktechnieken onze cybersecurity verslechteren. Alleen in specifieke strafzaken mag de politie hacksoftware inkopen.

Verhoeven: “Het vorige kabinet wilde de politie beter bewapenen tegen cybercrime, kinderporno en terrorisme. Dat doel was goed, maar het middel verkeerd. Kwetsbaarheden bleven bestaan. Hackers, pedofielen of cybercriminelen maakten daar gebruik van. Met de aangepaste Hackwet worden de risco’s voor cyberveiligheid zo veel mogelijk weggenomen. Een belangrijke verbetering.”

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.