Overslaan en naar de inhoud gaan

Coronacrisis levert hardware-sector problemen en kansen op

IT-bedrijven komen in de problemen door de slinkende voorraad aan hardware-producten. Daarnaast zorgen afgelaste evenementen ervoor dat omzet van hardware-leveranciers voor licht- en geluid volledig wegvalt. Intussen zijn er ook kansen door het massale thuiswerken.
geld
© Shutterstock
Shutterstock

Een ruime 30 procent van de ondervraagde leden en niet-leden van de branchevereniging NL Digital heeft een beperking of een zeer grote beperking zien ontstaan op binnenlandse leveringen van hardware. Dat gaven respondenten volgens een woordvoerder aan in de laatste enquête van de vereniging van begin april. Een iets kleiner gedeelte, zo’n 24 procent, ondervond geen hinder. Voor het overige deel van de ongeveer 140 bedrijven gold dat de vraag niet van toepassing is.

Buitenlandse leveringen

De leveringen uit populaire ‘hardware-landen’ zoals China, de VS en Zuid-Korea waren voor het merendeel van de ondervraagde bedrijven niet van toepassing, toch zag zo’n 10 tot 25 procent een beperking of een zeer grote beperking bij leveringen van hardware uit die landen. NLdigital laat in een aanvulling weten dat er binnenkort meer informatie komt over de actuele situatie bij de leden.

ABN Amro constateerde afgelopen week in een rapport eveneens problemen bij techbedrijven met hardware. Behalve te weinig voorraad, is er nog een probleem: “Door het afgelasten van evenementen tot en met 1 september 2020 hebben bedrijven die hardware leveren, zoals geluid- en lichtinstallaties, vrijwel geen omzet meer. Goede klantenbinding en ‘vouchers’ voor evenementen die naar 2021 zijn uitgesteld, geeft de branche steun”, zo schrijft de bank.

Aanbevelingen

De bank doet daarom een aantal aanbevelingen voor IT-bedrijven, nu de crisis de ketens wereldwijd heeft verstoord. “Voor de hardwaresector geldt dat het op langere termijn van belang is om meerdere en geografisch goed gespreide toeleveranciers te hebben”, zo luidt de belangrijkste.

De impact van het coronavirus op de IT-Hardware branche is als geheel ‘groot’, schrijven onderzoekers van de bank. De anderhalvemetersamenleving heeft een ‘beperkte’ impact. De grootste uitdaging zijn het op tijd aanvullen van de voorraad en de afhankelijkheid van de consument, die mogelijk het vertrouwen in de economie kwijtraakt.

Kansen

De bank ziet tegelijkertijd ook ‘kansen’ door de coronacrisis. Die liggen met name bij het inzamelen van hardware voor specifieke doelgroepen zoals ouders en kinderen. Ook de verkoop van hardware aan alle thuiswerkers wordt als een ‘kans’ gezien.

Run op hardware

De website Hardware.info constateerde eind maart een ware run op webcams, monitoren en randapparatuur voor thuiswerken. Maart is volgens de website doorgaans de minst drukke maand van het jaar, maar nu werden er tientallen procenten meer verkocht. De ‘run’ heeft volgens Hardware.info alles te maken met het massale thuiswerken. Onder meer webcams, muizen, toetsenborden en laptops zijn enorm veel besteld.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in