Innovatie & Strategie

Windows
Windows 10

Corona jaagt Windows 10 naar nieuw hoogtepunt

Flinke groei in jaar sinds behalen van oorspronkelijk doel voor gebruikersaantal.

28 april 2021

Flinke groei in jaar sinds behalen van oorspronkelijk doel voor gebruikersaantal.

Windows 10 is in gebruik op 1,3 miljard apparaten wereldwijd, wat mede is veroorzaakt door de COVID-19-pandemie. Microsoft heeft dit nieuwe gebruikersaantal deze week genoemd bij de bekendmaking van de kwartaalcijfers. Het pc- en tabletbesturingssysteem begint in de buurt te komen van het totale aantal actieve Apple-apparaten.

In maart vorig jaar heeft Microsoft gemeld dat Windows 10 de grens van 1 miljard actieve gebruikers had gehaald. Dat aantal is door de softwareproducent in 2015 genoemd als doel toen het die 'laatste Windows-versie ooit' uitbracht. Dat doel moest naar verwachting van Microsoft dan eind 2018 worden gehaald. Een jaar na het debuut van Windows 10 is die inschatting voor de groei bijgesteld.

Coronagroei

Sinds het passeren van de 1 miljard is er in iets meer dan een jaar flinke groei geboekt. Microsoft gaat nu prat op 1,3 miljard in gebruik zijnde apparaten met Windows 10 erop. De internationale coronacrisis, met meekomende lockdowns en thuiswerksituaties, heeft de vraag naar computers flink aangejaagd. Ondanks chiptekorten is de pc-verkoop sterk geweest, schrijft ZDNet op uit de mond van Microsoft-CFO Amy Hood. De financiële resultaten van Microsoft voor zijn fiscale derde kwartaal zijn dan ook goed uitgevallen.

De omzet uit de verkoop van Windows 10 aan pc-producenten is 10% gegroeid in Microsofts meest recente kwartaal. Het grootste deel daarvan is te danken aan de consumentenmarkt, waarvoor de Home-variant van Windows 10 is bestemd. De omzet uit de verkoop van Windows 10 Pro is licht gedaald, maar is mede veroorzaakt door een zeer goed kwartaal een jaar eerder vanwege het supporteinde voor Windows 7.

Kleiner dan Apple

De omzet uit de Home-variant is 44% gestegen ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2020. Daarmee is Windows 10 nu dus uitgekomen op een totaal van 1,3 miljard in gebruik zijnde apparaten. In januari dit jaar zat Apple's smartphonebesturingssysteem iOS op 1 miljard actief gebruikte apparaten. CEO Tim Cook wist te melden dat er in totaal 1,65 miljard Apple-apparaten in gebruik zijn.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
1
Reacties
M. Commandeur 28 april 2021 17:53

Ik was laatst op zoek naar een nieuwe PC en heb daarvoor diverse leveranciers en fabrikanten benaderd met de vraag om Linux Ubuntu mee te leveren in plaats van Microsoft Windows. Bij de meeste was ik verplicht een Windows licentie te kopen om vervolgens zelf Linux te installeren. Uiteindelijk heb ik een leverancier gevonden ('laptopmetlinux') die alles kant en klaar heeft geleverd. Ik ben prima tevreden over de nieuwe PC!
Maar niet over de verkoopmethoden van de meeste leveranciers met verplichte nering van Microsoft of Apple en de scheve statistieken die dit oplevert.
Mensen lopen te hoop tegen de beperkingen i.v.m. corona maar waarom hoor ik niemand over de onvrijheden die deze grote techbedrijven ons opleggen? Waarom doet de EU hier niets tegen of is dat instituut daar te neoliberaal voor?
Gelukkig lees ik elders op AG mooi nieuws over allerlei Open Source initiatieven, bevrijdend!

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.