Overslaan en naar de inhoud gaan

Corona jaagt Windows 10 naar nieuw hoogtepunt

Windows 10 is in gebruik op 1,3 miljard apparaten wereldwijd, wat mede is veroorzaakt door de COVID-19-pandemie. Microsoft heeft dit nieuwe gebruikersaantal deze week genoemd bij de bekendmaking van de kwartaalcijfers. Het pc- en tabletbesturingssysteem begint in de buurt te komen van het totale aantal actieve Apple-apparaten.
Windows 10 venster

In maart vorig jaar heeft Microsoft gemeld dat Windows 10 de grens van 1 miljard actieve gebruikers had gehaald. Dat aantal is door de softwareproducent in 2015 genoemd als doel toen het die 'laatste Windows-versie ooit' uitbracht. Dat doel moest naar verwachting van Microsoft dan eind 2018 worden gehaald. Een jaar na het debuut van Windows 10 is die inschatting voor de groei bijgesteld.

Coronagroei

Sinds het passeren van de 1 miljard is er in iets meer dan een jaar flinke groei geboekt. Microsoft gaat nu prat op 1,3 miljard in gebruik zijnde apparaten met Windows 10 erop. De internationale coronacrisis, met meekomende lockdowns en thuiswerksituaties, heeft de vraag naar computers flink aangejaagd. Ondanks chiptekorten is de pc-verkoop sterk geweest, schrijft ZDNet op uit de mond van Microsoft-CFO Amy Hood. De financiële resultaten van Microsoft voor zijn fiscale derde kwartaal zijn dan ook goed uitgevallen.

De omzet uit de verkoop van Windows 10 aan pc-producenten is 10% gegroeid in Microsofts meest recente kwartaal. Het grootste deel daarvan is te danken aan de consumentenmarkt, waarvoor de Home-variant van Windows 10 is bestemd. De omzet uit de verkoop van Windows 10 Pro is licht gedaald, maar is mede veroorzaakt door een zeer goed kwartaal een jaar eerder vanwege het supporteinde voor Windows 7.

Kleiner dan Apple

De omzet uit de Home-variant is 44% gestegen ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2020. Daarmee is Windows 10 nu dus uitgekomen op een totaal van 1,3 miljard in gebruik zijnde apparaten. In januari dit jaar zat Apple's smartphonebesturingssysteem iOS op 1 miljard actief gebruikte apparaten. CEO Tim Cook wist te melden dat er in totaal 1,65 miljard Apple-apparaten in gebruik zijn.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in