Development

Governance
dashboard

Corona-dashboard krijgt alarm-functie

Minister hoopt eind deze maand op afgerond product

4 juni 2020

Minister hoopt eind deze maand op afgerond product

In het corona-dashboard van het kabinet wordt een grens opgenomen van veertig ziekenhuisopnames per dag, gemiddeld over de afgelopen drie dagen. "Om maximale controle over het virus te houden" is het belangrijk onder die grens te blijven, zegt 'corona-minister' Hugo de Jonge.

Hetzelfde geldt voor tien opnames op de intensive care per dag, gemiddeld over drie dagen en het veelbesproken 'reproductiegetal', dat niet boven de 1,0 moet uitkomen.

Deze 'signaalwaarden' worden opgenomen in het dashboard, dat zal drijven op enkele belangrijke graadmeters over de staat van de epidemie. De Jonge hoopt eind deze maand een werkende versie van de corona-app te presenteren, met daarin naast deze vijf hoofdindicatoren ook cijfers uit verpleeghuizen en regionale gegevens opgenomen. Verdere gegevens, die het kabinet "ondersteunende indicatoren" noemt, en data die sneller inzicht over de verspreiding van virus geven dan ziekenhuisopnames, zullen daarna worden betrokken.

Adviezen op regionaal niveau

"Ook zal het dashboard een overzicht bieden van alle geldende maatregelen en adviezen, op landelijk en regionaal niveau", aldus De Jonge. Het kabinet wil eventuele "vuurtjes die oplaaien" ook regionaal kunnen uittrappen, maakte de minister al bekend. Het team van deskundigen kan bij een onverhoopte opleving van het virus een spoedadvies uitbrengen. Als op landelijk niveau het virus weer snel oplaait, kan het kabinet zelf ingrijpen. 

Naast het dashboard wordt er ook gewerkt aan een corona-app, die tegenwoordig een notificatie-app wordt genoemd. De app krijgt waarschijnlijk in de tweede helft van juni pas een regionale test onder daadwerkelijke gebruikers. Op dit moment wordt nog veel onderzocht, ook qua haalbaarheid en het nut van de app. Daarom wordt in de eerste helft van juni eerst een technische beproeving uitgevoerd, zo vertelde het ontwikkelteam tijdens een informatiesessie voor de pers. 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.