Overslaan en naar de inhoud gaan

Computerpionier Gerrit Blaauw overleden

Gerrit Blaauw is 21 maart op 93-jarige leeftijd overleden. Hij was een grootheid in de geschiedenis van de informatica, onder meer verantwoordelijk voor de architectuur van de IBM System/360.
Gerrit Blaauw
© Google
Google

Blaauw studeerde elektrotechniek aan Harvard en promoveerde daar in 1952 op bijdragen aan de architectuur van de Harvard Mark IV-computer, waarin data en instructies op verschillende plaatsen werden opgeslagen.

ARRA

Tot 1955 werkte Blaauw bij het Mathematisch Centrum in Amsterdam (tegenwoordig het CWI), waar hij bijdroeg aan de ARRA II, de eerste werkende Nederlandse computer. Naar verluidt heeft hij toen in 20 minuten uitgelegd waarom voorganger ARRA I het nooit meer zou doen. De ARRA II heeft jaren dienst gedaan en berekeningen uitgevoerd aan onder andere de Stormvloedkering en de Fokker Friendship.

ARRA II
ARRA II

De ARRA II

System/360

Na drie jaar bij het Mathematisch Centrum vertrok Blaauw naar het Amerikaanse IBM, waar hij met Frederick Brooks en Gene Amdahl in 1964 het IBM System/360 mainframe presenteerde, een revolutionair systeem dat voor het eerst volgens systematische principes was ontworpen. Termen als byte, I/O en paged virtual memory zijn met die machine geïntroduceerd. Architectuur zou altijd zijn prioriteit zijn; hij maakte strikt onderscheid tussen architectuur, realisatie en uitvoering.

Van 1965 tot 1989 was Blaauw hoogleraar aan de Universiteit Twente, waar in 1981 het computer science-instituut werd opgericht.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in