ARRA

Première internetfilm over Nederlands informatica erfgoed

Vandaag vindt op het CWI de première plaats van de korte internetfilm “Remembering ARRA”: A pioneer in Dutch Computing”.

© CWI
4 juni 2015

Vandaag vindt op het CWI de première plaats van de korte internetfilm “Remembering ARRA”: A pioneer in Dutch Computing”.

De film is geproduceerd door Google en tot stand gekomen in samenwerking met het CWI (Centrum Wiskunde & Informatica), dat het nationaal onderzoeksinstituut is voor wiskunde en informatica, gevestigd in Amsterdam. Google produceerde al verschillende internetfilms met het doel het Europees informatica-erfgoed voor een breder publiek toegankelijk te maken en erkenning te bieden aan  de computerpioniers van vroeger. Na Groot-Brittannië, de Oekraïne, Israël en Oostenrijk, is nu ook voor Nederland een geschiedenisvideo beschikbaar.

Historisch beeldmateriaal

Het gaat volgens de organisaties om historisch beeldmateriaal. In de jaren vijftig werden de eerste Nederlandse computers, de ARRA I en de ARRA II, ontwikkeld op het Mathematisch Centrum in Amsterdam (het huidige CWI) onder leiding van Aad van Wijngaarden, grondlegger van de Nederlandse informatica. ARRA staat voor Automatische RelaisRekenmachine Amsterdam. Van Wijngaarden speelde een cruciale rol in het ontstaan van de Nederlandse hardware-industrie en de ontwikkeling van programmeertalen zoals Algol 60 en Algol 68. De in die talen geïntroduceerde concepten spelen tot op de dag van vandaag een grote rol in moderne programmeertalen.

De Nederlandse film is tot stand gekomen met inhoudelijke bijdragen van informatica historicus Gerard Alberts (UvA), Paul Klint, research Fellow aan het CWI, en computerpioniers Gerrit Blaauw, Dirk Dekker en Jaap Zonneveld.

Vrouwen speelden een belangrijke rol

"Nederland heeft veel betekend in de ontwikkeling van computers en het Europese internet. Met deze film willen we de aandacht op deze bijzondere geschiedenis vestigen”, zegt James van Thiel, directeur Google Nederland. “De film toont mijlpalen uit de Nederlandse computergeschiedenis en laat ook zien dat vrouwen een belangrijke rol speelden bij de totstandkoming van de eerste Nederlandse computer. Dat is vandaag de dag nog steeds een actueel thema. Het is belangrijk dat we juist meisjes enthousiast maken voor exacte vakken en programmeren.”

De film is vanaf vandaag openbaar via het Google Computing Heritage YouTube-kanaal, waar meer ICT-geschiedenis wordt belicht:

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.