Innovatie & Strategie

Governance
Tweede Kamer

Commissie Digitale Zaken wil apart begrotingsdebat voor digitalisering

Debat is "historisch en hoognodig". 

29 september 2021

Debat is "historisch en hoognodig". 

De Commissie Digitale Zaken van de Tweede Kamer gaat een apart begrotingsdebat aanvragen over de digitale plannen van het kabinet. Dat heeft Tweede Kamerlid Lisa van Ginneken (D66) bekendgemaakt op Twitter. 

Van Ginneken diende samen met Kamerlid en commissievoorzitter Renske Leijten (SP) het voorstel in om een apart begrotingsdebat aan te vragen over de digitale plannen. Dat voorstel werd vandaag door de commissie aangenomen. Volgens Van Ginneken is het debat "historisch en hoognodig", "want privacy, veiligheid, innovatie en big tech verdienen aandacht en urgentie". 

Of het debat daadwerkelijk plaats gaat vinden en wanneer, is nog onduidelijk. 

IT-prinsjesdag

De digitale plannen van het kabinet en de begrotingen daarvoor lijken de laatste tijd meer aandacht te krijgen binnen de Rijksoverheid. Net voor Prinsjesdag werd bijvoorbeeld duidelijk dat er ook aan een speciale IT-prinsjesdag gewerkt wordt. CIO Rijk Lourens Visser vertelde aan AG Connect dat die dag op de tweede woensdag van november gehouden moet worden. "We willen laten zien dat informatievoorziening in het hart van het beleid staat. Dit jaar gaan we daarom proefdraaien met een soort ‘Prinsjesdag voor de I’."

De bedoeling is dat op deze dag de rode draden van de departementale I-plannen met de Tweede Kamer gedeeld worden. "Je moet dit zien als een mix tussen de kabinetsplannen die op Prinsjesdag worden gepresenteerd en de bedrijfsvoeringrapportage die we op de derde woensdag in mei altijd met de Tweede Kamer delen."

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.