Loopbaan

Carriere
TU Eindhoven

College voor de Rechten van de Mens: TU Eindhoven mag geen vrouwen voortrekken

Vrouwenvoorkeursbeleid is volgens college discriminerend voor mannen.

© TU Eindhoven,  Bart van Overbeeke
3 juli 2020

Vrouwenvoorkeursbeleid is volgens college discriminerend voor mannen.

Het voortrekken van vrouwen bij vacatures is discriminerend voor mannen. Dat vindt het College voor de Rechten van de Mens, dat hier onderzoek naar deed naar aanleiding van het vrouwenvoorkeursbeleid van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). De universiteit heeft daarom een tik op de vingers gekregen van het College.

De TU/e paste vorig jaar zijn aannamebeleid aan, door vrouwen voorrang te geven bij openstaande vacatures. In het eerste halfjaar na het openstellen van de vacature mogen zelfs alleen maar vrouwen geworven worden. Het beleid leidde ertoe dat de universiteit 35 vrouwelijke wetenschappers aantrok. Het project loopt bovendien nog: de TU/e wil dit beleid vijf jaar lang volhouden.

Maar volgens het College voor de Rechten van de Mens mag dat dus niet. Het College stelt dat functies open moeten staan voor zowel mannen als vrouwen. Alleen als een vrouw en een man even geschikt zijn voor de baan, mag een vrouw de voorkeur krijgen. Worden vrouwen voorgetrokken, dan is dat dus discriminerend voor mannen. 

Onwenselijke situatie

Het onderwerp zorgt al langer voor discussies tussen voor- en tegenstanders van 'vrouwenvoortrekkerij'. Critici benoemen niet alleen de 'omgekeerde discriminatie', maar ook de angst dat vrouwen als een soort 'excuustruus' worden aangenomen. De vrouwen worden dan alleen aangenomen op basis van hun geslacht en niet vanwege hun kwaliteiten.

De TU/e zei in reactie daarop dat er de afgelopen jaren juist een impliciete discriminatie van vrouwen speelde. Die situatie veranderde te langzaam, ondanks maatregelen om meer vrouwen in de wetenschappelijke staf te krijgen. Daarom werd gekozen voor het nieuwe beleid. 

1
Reacties
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.