Overslaan en naar de inhoud gaan

Vrouwenvoorkeursbeleid levert TU/e vrouwelijke wetenschappers op

De TU Eindhoven heeft 35 vrouwelijke wetenschappers aangetrokken sinds juli vorig jaar het aannamebeleid is veranderd ten gunste van vrouwen. De kern van dat beleid is dat in het eerste halfjaar na het openstellen van een vacature alleen vrouwen mogen worden geworven. Dit heeft steun opgeleverd maar ook voor ophef gezorgd.
TU/e
© TU Eindhoven
TU Eindhoven

Het universiteitsbestuur noemt de eerste resultaten van het nieuwe aannamebeleid voor vrouwelijke wetenschappers bemoedigend. Binnen Nederland had de TU Eindhoven het laagste percentage vrouwelijke hoogleraren. Deze onbalans vindt de universiteit onwenselijk. Daarom introduceerde de TU Eindhoven vorig jaar een nieuw aannamebeleid en accepteerde de universiteit alleen vrouwelijke sollicitanten. Anders zou het tien tot twintig jaar kosten om de juiste balans te bereiken.

Vrouwen nu op 25 procent

De universiteit heeft afgelopen jaar 29 universitair docenten, twee universitair hoofddocenten en vier hoogleraren aangetrokken. Dankzij het programma is het percentage vrouwen in de vaste wetenschappelijke staf gestegen tot 25 procent. "Hoewel deze cijfers bemoedigend zijn, zijn we er nog niet. We willen binnen vijf jaar een percentage van ongeveer 30 procent bereiken", zegt Robert-Jan Smits, voorzitter van het college van bestuur.

De rigoreuze stap van het nieuwe aannamebeleid, wat door criticasters wordt bestempeld als 'vrouwenvoortrekkerij', volgt op een gebrek aan succes in het realiseren van meer vrouwen bij de TU Eindhoven. Dit ondanks een reeks aan cumulatieve maatregelen die de universiteit in de afgelopen tien jaar heeft genomen. Daarover meldt de TU/e zelf nu dat de beperkte resultaten daarvan pas over tien tot twintig jaar voor een goede man/vrouw-balans zouden hebben gezorgd. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in