Management

Zakelijke software
SAP co-CEO Klein

Cloudstrategie SAP lijkt nu goed aan te slaan

Bedrijf ziet cloud-omzet flink stijgen en software-licenties dalen.

Christian Klein, co-CEO van SAP © Christian Klein
18 januari 2022

Bedrijf ziet cloud-omzet flink stijgen en software-licenties dalen.

De jarenlange strategie van SAP om klanten te laten overstappen van licenties op on-premise implementaties naar een abonnement op clouddiensten krijgt tractie. Dat blijkt uit de jaarcijfers die SAP over 2021 presenteerde. Toch is er nog veel laaghangend fruit volgens Gartner.

Duidelijk is dat er over het gehele jaar gezien een forse cloudversnelling gaande is geweest. De cloudomzet steeg in 2021 met maar liefst 17%. Qua opbrengst leverde dat een stijging van 4% op. Software-licenties kennen een tegenovergestelde trend: in het vierde kwartaal daalde de omzet met 14%.

Het Duitse concern dat vooral bekend staat om de levering van financiële software (ERP) en CRM aan de hele grote organisaties van de wereld, staat al jaren voor de lastige opgave zijn klanten ervan te overtuigen om over te stappen van legacy-systemen naar een moderne, op de cloud gebaseerde infrastructuur. Onderdeel van de strategie dit bedrijfsmodel te veranderen is de aandacht van SAP de afgelopen jaren voor kleinere bedrijven die heel voordelig gebruik kunnen maken van het cloudaanbod.

Laaghangend fruit

Henry Cook, analist bij onderzoeksbureau Gartner, wijst er in een toelichting bij het nieuwste Magic Quadrant for Cloud Database Management Systems in december op dat klanten nog steeds niet voldoende op de hoogte zijn van SAP's aanbod. "SAP-klanten vertegenwoordigen een behoorlijke hoeveelheid laaghangend fruit." Ook slaagt SAP er niet in te komen tot een substantiële adoptie buiten het eigen klantenbestand.

SAP-CEO Christian Klein ziet in een persverklaring naar aanleiding van de jaarcijfers de ontwikkeling nu verder doorzetten. SAP mikt voor 2022 op een groei van de cloudomzet tot 26%, waardoor de totale cloud- en softwareomzet met 4 tot 6% zal stijgen. “De omvang van onze cloudervaring is duidelijk. Steeds meer bedrijven kiezen voor SAP om hen te helpen hun bedrijf te transformeren, veerkrachtige supplychains op te bouwen en duurzame ondernemingen te worden terwijl ze overstappen naar de cloud”, aldus Klein.

Lees meer over
1
Reacties
Ron Amsterdam 18 januari 2022 13:53

Mijns inziens is deze cloudgroei bij SAP maar beperkt een verdienste van SAP zelf. Het is meer een drive van hun klanten om naar de cloud te gaan. SAP heeft een aantal echte SaaS-oplossingen, zoals SuccessFactors. Maar hun vlaggenschip S/4HANA is nog ver van SaaS. Het leeuwendeel van de implementaties is feitelijk een private cloud. Ook het percentage applicatiefuncties dat via internet (i.p.v. fat client en VPN) kan worden aangeroepen moet nog sterk omhoog. SAP doet het wel slim met SAP Business Technology Platform, daar kun je als cloud-klant van SAP niet meer omheen en het werkt goed.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.