Overslaan en naar de inhoud gaan

Cloudstrategie SAP lijkt nu goed aan te slaan

De jarenlange strategie van SAP om klanten te laten overstappen van licenties op on-premise implementaties naar een abonnement op clouddiensten krijgt tractie. Dat blijkt uit de jaarcijfers die SAP over 2021 presenteerde. Toch is er nog veel laaghangend fruit volgens Gartner.
SAP co-CEO Klein
© Christian Klein
Christian Klein

Duidelijk is dat er over het gehele jaar gezien een forse cloudversnelling gaande is geweest. De cloudomzet steeg in 2021 met maar liefst 17%. Qua opbrengst leverde dat een stijging van 4% op. Software-licenties kennen een tegenovergestelde trend: in het vierde kwartaal daalde de omzet met 14%.

Het Duitse concern dat vooral bekend staat om de levering van financiële software (ERP) en CRM aan de hele grote organisaties van de wereld, staat al jaren voor de lastige opgave zijn klanten ervan te overtuigen om over te stappen van legacy-systemen naar een moderne, op de cloud gebaseerde infrastructuur. Onderdeel van de strategie dit bedrijfsmodel te veranderen is de aandacht van SAP de afgelopen jaren voor kleinere bedrijven die heel voordelig gebruik kunnen maken van het cloudaanbod.

Laaghangend fruit

Henry Cook, analist bij onderzoeksbureau Gartner, wijst er in een toelichting bij het nieuwste Magic Quadrant for Cloud Database Management Systems in december op dat klanten nog steeds niet voldoende op de hoogte zijn van SAP's aanbod. "SAP-klanten vertegenwoordigen een behoorlijke hoeveelheid laaghangend fruit." Ook slaagt SAP er niet in te komen tot een substantiële adoptie buiten het eigen klantenbestand.

SAP-CEO Christian Klein ziet in een persverklaring naar aanleiding van de jaarcijfers de ontwikkeling nu verder doorzetten. SAP mikt voor 2022 op een groei van de cloudomzet tot 26%, waardoor de totale cloud- en softwareomzet met 4 tot 6% zal stijgen. “De omvang van onze cloudervaring is duidelijk. Steeds meer bedrijven kiezen voor SAP om hen te helpen hun bedrijf te transformeren, veerkrachtige supplychains op te bouwen en duurzame ondernemingen te worden terwijl ze overstappen naar de cloud”, aldus Klein.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in