Overslaan en naar de inhoud gaan

Cloudflare begint cloudconcurrentie met Amazon

Internetserviceaanbieder Cloudflare gaat de concurrentie aan met cloudreus Amazon. Cloudfare neemt met het nieuwe R2 Storage de S3-opslagdienst van Amazon op de korrel. Cloudflare benadrukt naast snelheid en betrouwbaarheid ook dat het geen exorbitante vergoedingen rekent voor het uit de cloud halen van data.
AWS S3 vs Cloudflare R2
© Cloudflare
Cloudflare

R2 is een clouddienst voor objectgebaseerde opslag van data, die compatibel is met de S3 API (application programming interface) van Amazon Web Services (AWS). Cloudflare mikt hiermee op developers, die zij lokt met de mededeling dat R2 werkt met bestaande tools en applicaties.

Data-uitwisseling

De naam R2 staat onder meer voor 'really requestable', legt Cloudflare uit in de blogpost waarmee het zijn nieuwe cloudaanbod uiteenzet. "R2 bouwt voort op Cloudflares toewijding aan de Bandwidth Alliance, en biedt zero-costuitvoer (egress) voor opgeslagen objecten - ongeacht de snelheid van je verzoeken (request rate)."

De daar genoemde alliantie voor bandbreedte is een samenwerkingsverband van cloud- en netwerkbedrijven die vergoedingen voor dataoverdracht willen korten of zelfs schrappen voor gemeenschappelijke klanten. Naast Cloudflare werken ook Microsoft Azure, Google Cloud, Alibaba Cloud, Tencent Cloud, Automattic, Backblaze, Scaleway en andere aanbieders mee. Zij zijn concreet uit op data in AWS S3, waarvoor ze een data-exportcalculator aanbieden.

Moeilijk te voorspellen

"Egress bandbreedte is vaak de grootste kostenpost voor developers die object storage gebruiken", stelt Cloudflare. "En het is ook de moeilijkste kostenpost om te voorspellen." De aanbieder verklaart dat het elimineren van vergoedingen voor data-uitvoer uit de cloud een grote overwinning is voor open toegang tot data die zijn opgeslagen in de cloud. "Dat betekent niet dat we de bandbreedtekosten ergens anders heen verschuiven. Cloudflare R2 zal geprijsd worden op 0,015 dollar per GB aan opgeslagen data per maand."

De leverancier zegt daarmee aanzienlijk goedkoper te zijn dan de grote, gevestigde aanbieders van cloudopslag. Het nieuwe aanbod van Cloudflare is nu nog in ontwikkeling. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor een wachtlijst om toegang te krijgen. Het is nog niet bekend wanneer de open bèta begint, of wanneer de definitieve release volgt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in