Innovatie & Strategie

Cloud
clouddata exportkosten

Cloudflare begint cloudconcurrentie met Amazon

Nieuwe cloudopslagdienst van Cloudflare, zónder kosten voor data-export.

© Cloudflare
29 september 2021

Nieuwe cloudopslagdienst van Cloudflare, zónder kosten voor data-export.

Internetserviceaanbieder Cloudflare gaat de concurrentie aan met cloudreus Amazon. Cloudfare neemt met het nieuwe R2 Storage de S3-opslagdienst van Amazon op de korrel. Cloudflare benadrukt naast snelheid en betrouwbaarheid ook dat het geen exorbitante vergoedingen rekent voor het uit de cloud halen van data.

R2 is een clouddienst voor objectgebaseerde opslag van data, die compatibel is met de S3 API (application programming interface) van Amazon Web Services (AWS). Cloudflare mikt hiermee op developers, die zij lokt met de mededeling dat R2 werkt met bestaande tools en applicaties.

Data-uitwisseling

De naam R2 staat onder meer voor 'really requestable', legt Cloudflare uit in de blogpost waarmee het zijn nieuwe cloudaanbod uiteenzet. "R2 bouwt voort op Cloudflares toewijding aan de Bandwidth Alliance, en biedt zero-costuitvoer (egress) voor opgeslagen objecten - ongeacht de snelheid van je verzoeken (request rate)."

De daar genoemde alliantie voor bandbreedte is een samenwerkingsverband van cloud- en netwerkbedrijven die vergoedingen voor dataoverdracht willen korten of zelfs schrappen voor gemeenschappelijke klanten. Naast Cloudflare werken ook Microsoft Azure, Google Cloud, Alibaba Cloud, Tencent Cloud, Automattic, Backblaze, Scaleway en andere aanbieders mee. Zij zijn concreet uit op data in AWS S3, waarvoor ze een data-exportcalculator aanbieden.

Moeilijk te voorspellen

"Egress bandbreedte is vaak de grootste kostenpost voor developers die object storage gebruiken", stelt Cloudflare. "En het is ook de moeilijkste kostenpost om te voorspellen." De aanbieder verklaart dat het elimineren van vergoedingen voor data-uitvoer uit de cloud een grote overwinning is voor open toegang tot data die zijn opgeslagen in de cloud. "Dat betekent niet dat we de bandbreedtekosten ergens anders heen verschuiven. Cloudflare R2 zal geprijsd worden op 0,015 dollar per GB aan opgeslagen data per maand."

De leverancier zegt daarmee aanzienlijk goedkoper te zijn dan de grote, gevestigde aanbieders van cloudopslag. Het nieuwe aanbod van Cloudflare is nu nog in ontwikkeling. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor een wachtlijst om toegang te krijgen. Het is nog niet bekend wanneer de open bèta begint, of wanneer de definitieve release volgt.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.