Management

Cloud

Citrix ziet gebruikers worstelen met cloud

3 juli 2012
Bedrijven die een cloud willen gebruiken kunnen niet even een infrastructuur 'uit de muur trekken'. "De beloofde Googleïsering van de cloud, waarbij je even wat wensen intikt en meteen resultaat krijgt, is er nog lang niet", zegt Shannon Williams, vice-president, Market Development, Cloud Platforms bij Citrix.

Volgens Williams vergt de opbouw van een eigen cloud het nodige werk vooraf. "De ideale cloud komt er ooit wel, mogelijk over een jaar of tien. Tegen die tijd zijn er standaardonderdelen waarmee je een cloud kunt bouwen en dan maakt het niet uit of dat binnen je muren gebeurt of erbuiten. Servers, storage en netwerkcomponenten zijn dan op afroep beschikbaar en ook zijn er genoeg applicaties die hun werk prima doen in een cloudomgeving. Tot het zover is, kost het maken van een cloudomgeving behoorlijk wat moeite", aldus Williams.

Hulpmiddelen

Citrix is leverancier van tools om bedrijven te helpen bij de opbouw van een cloud. "Wij hebben het pakket CloudStack, dat ongeveer een jaar geleden binnen Citrix kwam door de overname van het bedrijf cloud.com. Maar", zegt Williams, "met zo'n tool alleen ben je er niet. De bedenker van een cloud zal vooraf een idee moeten hebben wat daarbinnen moet gebeuren."

De ontwerper die een cloudomgeving gaat maken, staat voor de taak om eerst een lijstje van eisen en wensen op te stellen. "En dat blijkt tamelijk moeilijk te zijn. Vooral het vooraf definiëren van de workload binnen zo'n cloud. Wat moet de infrastructuur kunnen? De meeste mensen weten dat van tevoren echt niet."

Best even wennen

Wanneer bedrijven besluiten om in de cloud te gaan werken, zullen ze moeten wennen aan een andere manier van werken, met SLA's die aanzienlijk 'losser' zijn dan bij traditionele automatisering. Williams: "Vaak schrikken gebruikers zich een hoedje als ze zo'n SLA doorspitten. Er kan bijvoorbeeld glashard in staan, dat een onderdeel van de infrastructuur kan uitvallen. Even verder staat dan wel, dat een ander deel de functies van het gestoorde onderdeel direct zal overnemen."

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.