Innovatie & Strategie

Infrastructuur
Chromebooks

ChromeOS voorbereid op dual boot

Verschillende aanwijzingen in ChromeOS builds duiden op de mogelijkheid ChromeBooks met een ander besturingssysteem op te starten.

© Google
20 april 2018

Verschillende aanwijzingen in ChromeOS builds duiden op de mogelijkheid ChromeBooks met een ander besturingssysteem op te starten.

Er is een bootloader menu van een nieuw ChromeOS-gebaseerd apparaat opgedoken waarin referenties opduiken naar AltOS en go/vboot-windows.

De verwijzingen duiden er op dat er nagedacht wordt over de mogelijkheden ChromeOS-gebaseerde apparaat te voorzien van een tweede besturingssysteem. Een lid van een Reddit-forum genaamd -nbsp- ontdekte de code in het code reviewtool gerrit dat gebruikt wordt bij de ontwikkeling van Chromium, de kern van het ChromeOS. Techrepublic maakt er melding van.

Het is lastig te bepalen wat de code precies doet omdat de details alleen zichtbaar zijn voor werknemers van Google (private gerit). De code werd ontdekt in de firmware-eve-campfire branche van Chromium.

Het ChromeOS lijkt een steeds belangrijker plek in te nemen nu de markt voor Android tablets vrijwel in elkaar is gezakt. De ontdekte code kan een aanwijzing zijn dat de Google-ontwikkelaars de toepassingsmogelijkheden van Chromebooks willen uitbreiden.

Windows of Linux

De verwijzing naar go/vboot-windows duidt op een mogelijkheid naast ChromeOS ook Windows te starten. Meer voor de hand ligt de mogelijkheden een Linux-variant te installeren. Die mogelijkheid bestaat al via het gebruik van Crostini-containers. Die zijn tot dusver echter alleen toegepast op de Pixelbook laptops van Google, war echter nogal een prijskaartje aan hangt.

Mogelijk verschaft Google meer duidelijkheid over de toekomst van ChromeOS op de IO ontwikkelaarsconferentie die van 8 tot 10 mei plaatsvindt in Silicon Valley.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.