Beheer

Personal Tech
Chromebook

Chromebooks flink in trek door coronacrisis

Verkoop Chromebooks groeit véél harder dan verkoop laptops, zelfs met tablets erbij.

© Google
5 mei 2021

Verkoop Chromebooks groeit véél harder dan verkoop laptops, zelfs met tablets erbij.

De wereldwijde pc-markt is in het eerste kwartaal dit jaar weer flink gegroeid, en dat is dan voor het vierde kwartaal op rij. Terwijl het totale aantal leveringen met zo'n 53% is toegenomen, ten opzichte van het beginkwartaal van 2020, steken Chromebooks er met kop en schouder bovenuit.

De verkoop van de relatief lichte laptops met Google's browserbesturingssysteem is met maar liefst 275% toegenomen, meldt marktanalysebedrijf Canalys. De verkoop van reguliere laptops (met Windows en macOS) is 62% gegroeid, terwijl tablets een toename van 52% zagen. De verkoop van desktops is met 4% gedaald.

De diverse leveranciers van Chromebooks boeken succes na succes, meldt Canalys. HP Inc. voerde deze markt aan, met een groei van bijna 634%. Daarmee is het voorbij de grens van 4 miljoen verkochte Chromebooks gekomen. De nummer twee in deze pc-submarkt is Lenovo die zijn Chromebook-verkoop net geen 309% zag groeien ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar. Het aantal Lenovo-laptops met Chrome OS is net boven de 3,1 miljoen stuks geraakt.

Meer dan 2000% groei

Daarna volgt Acer met nipt meer dan 178% groei, naar ruim 1,4 miljoen verkochte Chromebooks. De nummer vier is Samsung met een uitzonderlijke grote jaargroei van 2233%, naar 1,2 miljoen geleverde laptops met Google's computerbesturingssysteem. Samsung heeft afgelopen jaar een reeks nieuwe modellen uitgebracht, in diverse nieuwe landen. Hekkensluiter van deze top vijf is Dell met net geen 100% groei, naar nipt meer dan een miljoen verkochte Chromebooks.

De overige leveranciers van Chromebooks zijn bij elkaar opgeteld goed voor nog geen 875.000 stuks. Daarmee is in het eerste kwartaal van 2021 een groei van 12,8% gerealiseerd in vergelijking met dezelfde periode in 2020. In tegenstelling tot duurdere Windows-laptops en MacBooks hebben Chromebooks een relatief lage marge voor de leveranciers.

Niet alleen onderwijs

Canalys concludeert op basis van de enorme totale groei dat Chromebooks nu echt een mainstream-computerproduct zijn geworden. Het gros van de leveringen is weliswaar gegaan naar de onderwijsmarkt, maar consumenten en zakelijke gebruikers hebben afgelopen jaar ook voor pieken in de verkoop van Chromebooks gezorgd.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.