Overslaan en naar de inhoud gaan

Chrome krijgt geheugenbesparing door vriesfunctie

Chrome staat wel bekend om zijn honger naar geheugen. De webbrowser van Google draait in vele verschillende processen wat nogal wat geheugenruimte opslokt. De browsermaker test nu een nieuwe functie om tabbladen van Chrome op de achtergrond te draaien en zelfs te bevriezen. Deze vriesfunctie komt naar Windows, macOS, Linux en Chrome OS.
Chrome-processen
© AG Connect
AG Connect

De Chrome-functie om tabs te bevriezen, verkeert nu in de vroege testfase. Deze bevriezing wordt geactiveerd als een webpagina in een tabblad tenminste vijf minuten niet op de voorgrond is geweest. Ofwel: als een gebruiker dat tabblad gedurende die tijdsspanne niet heeft bekeken. De aanstaande nieuwe functie valt door eindgebruikers in te stellen; met wel of geen automatisch 'ontdooien'.

Toch wat actueel houden

Een interessante optie daarbij is om een tabblad elke 15 minuten voor 10 seconden weer te activeren. Zo kan een bevroren tabblad toch enigszins actuele informatie tonen. Bovendien scheelt dat bij opnieuw bekijken het grotendeels - of zelfs helemaal - opnieuw moeten laden van de webpagina in dat tabblad. Tab Freeze is nu beschikbaar in het zogeheten Canary Channel van Chrome. Canary is het zeer vroege stadium van testrelease, wat wordt omschreven als de 'bleeding edge'. Daarnaast staan nog de Dev-, Beta- en Stable-kanalen voor de ontwikkeling en release van de browser.

Tab Freeze lijkt een verbeterde versie van het al in Chrome ingebouwde Tab Discard, weet Ghacks te melden. Laatstgenoemde functie weet ook te besparen op de hoeveelheid geheugen die Chrome in beslag neemt, maar doet dat pas op het moment dat het geheugen echt vol aan het lopen is. Dus wanneer er bijna geen geheugen meer beschikbaar is voor andere processen op een besturingssysteem. Eindgebruikers die zelf eerder al grip op Chrome's geheugenbelasting willen hebben, kunnen zich al enige tijd wenden tot browserextensies als The Great Suspender.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in