Innovatie & Strategie

Artificial Intelligence
taal

Chinese servermaker claimt bouw ‘superieure’ natuurlijke taalprocessor

Yuan 1.0 verslaat mensen in begrijpend lezen.

© Shutterstock
28 oktober 2021

Yuan 1.0 verslaat mensen in begrijpend lezen.

De Chinese servermaker Inspur stelt tegenover The Register een tekst-en-code-genererend machine learning-model gebouwd te hebben dat superieur is aan het GPT-3-model van OpenAI, dat onder meer gesteund wordt door Elon Musk. Het model van Inspur zou ook aanzienlijk minder grafische processors (GPU) gebruiken.

Het model dat Inspur maakte heet Yuan 1.0 en het produceert tekst in het Chinees. Bij minder dan de helft van de door het model gemaakte dialogen, nieuwsartikelen, gedichten en coupletten lukte het proefpersonen om deze te onderscheiden van door een mens geschreven teksten. Het model verslaat mensen in begrijpend lezen en kan de meeste mensen voor de gek houden.

De bouwer zegt dat het model zo’n 245,7 miljard parameters aankan. Bij GPT-3 zijn dat er 175 miljard. Ook doorstaat het de Turing-test, een onderzoeksmethode in kunstmatige intelligentie (AI) om te bepalen of een computer kan denken als een mens.

Economische prioriteit

Yuan 1.0 wordt in een paper uitvoerig uitgelegd. Het model werd naar eigen zeggen getraind met 2.128 GPU's - dat is veel minder dan de 10.000 die werden gebruikt om GPT-3 te trainen. Voor de Chinese regering geldt dat AI een economische prioriteit is. Er wordt veel waarde gehecht aan het potentieel van de technologie.

Bij de ontwikkeling van OpenAI werd al duidelijk dat met name beeldherkenningsalgoritmen nog te misleiden zijn door het plaatsen van afwijkende beelden op een object. Onderzoekers van OpenAI lieten in een blog zien dat een van hun beste beeldherkenningsalgoritmen te misleiden is met veel eenvoudiger middelen. Slechts een stift en een stuk papier is voldoende.

Nepverkeersborden

Eerder waren al voorbeelden bekend waarbij de autopilot van zelfsturende auto's om de tuin geleid konden worden door bijvoorbeeld nepverkeersborden te flitsen op een object naast de weg of een deel af te plakken. Dat kan ertoe leiden dat zo'n auto opeens vol in de remmen gaat.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.