Overslaan en naar de inhoud gaan

China verscherpt regelgeving over data-overdracht naar buitenland

Bedrijven in China hebben voortaan goedkeuring van de overheid nodig voordat zij belangrijke data naar het buitenland overdragen. De nieuwe regels, die de controle van de Chinese regering verder vergroten, werden vrijdag aangekondigd. Dat meldt AP.
Chinese vlag

De maatregel is volgens China nodig “om de Chinese bevolking te beschermen en de nationale veiligheid te waarborgen", aldus een woordvoerder tegenover de nieuwsdienst. De regels zouden de activiteiten van met name internationale bedrijven zouden kunnen verstoren, die data van veel Chinezen verzamelen.

Gegevens over de 1,4 miljard inwoners in handen van particuliere bedrijven vormen een potentieel veiligheidsrisico voor de regering. Om die reden zijn er een reeks maatregelen aangekondigd die de controle over hoe bedrijven informatie verzamelen en verwerken verscherpt.  

Grote Chinese bedrijven zoals Tencent en Alibaba, die belangrijke gegevens naar het buitenland willen overdragen, moeten voortaan rapporteren om hoeveel en wat voor soort informatie het gaat. Ook moeten zij beveiligingsmaatregelen melden. Vervolgens bekijkt de regering of die doorgifte van data toelaatbaar is.

Minimaal 10.000 Chinezen 

Het gaat met name om ‘gevoelige persoonlijke informatie’ van minimaal 10.000 Chinezen of van overdrachten waarbij informatie van meer dan 1 miljoen Chinezen wordt verwerkt. Vanuit eerdere regelgeving was het al niet toegestaan om informatie over Chinese burgers in het buitenland op te slaan.

China vergroot de regulering van internet steeds verder. Zo is ook het populaire overlevingsspel Fortnite straks niet meer te spelen in China. De Amerikaanse ontwikkelaar Epic Games, waar het Chinese techbedrijf Tencent een groot belang in heeft, zet de Chinese servers op 15 november uit. De stap komt nadat Beijing al maandenlang steeds strenger optreedt tegen gamebedrijven.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in