Beheer

Juridische zaken
china

China verscherpt regelgeving over data-overdracht naar buitenland

Rapportage vooraf verplicht. 

2 november 2021

Rapportage vooraf verplicht. 

Bedrijven in China hebben voortaan goedkeuring van de overheid nodig voordat zij belangrijke data naar het buitenland overdragen. De nieuwe regels, die de controle van de Chinese regering verder vergroten, werden vrijdag aangekondigd. Dat meldt AP.

De maatregel is volgens China nodig “om de Chinese bevolking te beschermen en de nationale veiligheid te waarborgen", aldus een woordvoerder tegenover de nieuwsdienst. De regels zouden de activiteiten van met name internationale bedrijven zouden kunnen verstoren, die data van veel Chinezen verzamelen. 

Gegevens over de 1,4 miljard inwoners in handen van particuliere bedrijven vormen een potentieel veiligheidsrisico voor de regering. Om die reden zijn er een reeks maatregelen aangekondigd die de controle over hoe bedrijven informatie verzamelen en verwerken verscherpt.  

Grote Chinese bedrijven zoals Tencent en Alibaba, die belangrijke gegevens naar het buitenland willen overdragen, moeten voortaan rapporteren om hoeveel en wat voor soort informatie het gaat. Ook moeten zij beveiligingsmaatregelen melden. Vervolgens bekijkt de regering of die doorgifte van data toelaatbaar is.

Minimaal 10.000 Chinezen 

Het gaat met name om ‘gevoelige persoonlijke informatie’ van minimaal 10.000 Chinezen of van overdrachten waarbij informatie van meer dan 1 miljoen Chinezen wordt verwerkt. Vanuit eerdere regelgeving was het al niet toegestaan om informatie over Chinese burgers in het buitenland op te slaan.

China vergroot de regulering van internet steeds verder. Zo is ook het populaire overlevingsspel Fortnite straks niet meer te spelen in China. De Amerikaanse ontwikkelaar Epic Games, waar het Chinese techbedrijf Tencent een groot belang in heeft, zet de Chinese servers op 15 november uit. De stap komt nadat Beijing al maandenlang steeds strenger optreedt tegen gamebedrijven.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.