Overslaan en naar de inhoud gaan

Cel voor hacker Russische geheime dienst

Een Canadees van Russische afkomst is in de Verenigde Staten veroordeeld tot vijf jaar cel. De 23-jarige Karim Baratov, alias Kay, heeft toegegeven dat hij duizenden e-mailaccounts heeft gekraakt voor de Russische geheime dienst. Baratov heeft in november al een bekentenis afgelegd.

Tegen betaling kraakte Baratov de wachtwoorden van mensen in wie Russische spionnen waren geïnteresseerd, zoals journalisten, ambtenaren en ondernemers. Volgens de aanklacht wist hij tussen 2010 en 2017 binnen te dringen in meer dan 11.000 mailboxen. Baratov gebruikte vaak dezelfde manier. Hij deed alsof hij namens bijvoorbeeld Google mailde, lokte een doelwit naar een nagemaakte site en vroeg vervolgens om daar gebruikersnamen en wachtwoorden in te vullen. Die informatie speelde hij door aan zijn Russische opdrachtgevers.

Baratov werd vorig jaar opgepakt in Canada en daarna uitgeleverd. Hij krijgt een boete van ruim 2,25 miljoen dollar (1,9 miljoen euro) en moet een schadevergoeding betalen. Baratov woonde in een rijke voorstad van Toronto. Volgens Canadese media bezat hij onder meer een Lamborghini, een Porsche, een Aston Martin, een Mercedes en een BMW.

Drie andere Russen zijn ook aangeklaagd. Ze zijn nog voortvluchtig en bevinden zich mogelijk in Rusland zelf. Onder hen zijn twee medewerkers van de Russische geheime dienst FSB. Zij zouden verantwoordelijk zijn voor het hacken van honderden miljoenen mailaccounts bij Yahoo. Als zij toegang wilden tot mailaccounts bij andere bedrijven, waaronder Yandex en Google, kwamen ze uit bij Baratov.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in