Overslaan en naar de inhoud gaan

'Russische hackers belagen Europese regering'

Een hackersgroep die in verband wordt gebracht met het Kremlin, heeft de afgelopen dagen waarschijnlijk een Europese regeringsdienst aangevallen. Het is niet bekend om welk land of welke organisatie het gaat. De hackers verstuurden afgelopen maandag en woensdag besmette mails.
Vlag Europa
© Europa
Europa

Unit42, de onderzoekstak van beveiliger Palo Alto Networks, ontdekte de aanval. De mails hadden als bijlage een besmet Word-document, waarin de agenda van een defensiecongres stond.

Op de derde pagina stond een object dat ervoor zorgde dat de computer schadelijke software van de hackers probeerde te laden. Wie alleen de eerste pagina las, was veilig. Volgens Unit42 was dat nieuw en "bijzonder slim"; alleen mensen, dus de beoogde slachtoffers, lezen door tot pagina 3. De geautomatiseerde systemen van cyberbeveiligers worden zo voor de gek gehouden en slaan geen alarm.

Fancy Bear

Het is niet bekend hoeveel mensen de bijlage hebben geopend en wat de hackers hebben buitgemaakt.

Unit42 schrijft de aanval toe aan Fancy Bear, een groep die ook wel Pawn Storm, Sofacy en APT28 wordt genoemd. Die hackers worden verantwoordelijk gehouden voor cyberaanvallen op westerse doelen als de Amerikaanse Democratische partij, de NAVO, het Witte Huis, het wereldantidopingagentschap en de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die de ramp met vlucht MH17 onderzoekt. Dat zijn allemaal organisaties waar Rusland grote moeite mee heeft. Mede daarom wordt de hackersgroep in verband gebracht met het Kremlin.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in