Overslaan en naar de inhoud gaan

'Hackers kraakten systemen Duitse overheid'

Buitenlandse hackers zijn binnengedrongen in beveiligde netwerken van Duitse overheidsdiensten. Dat zeggen bronnen binnen de veiligheidsdiensten tegen persbureau DPA. De hackers zouden onderdeel uitmaken van de groep APT28, die ook bekend is onder de naam Fancy Bear.
Hacker
© Pixabay CC0
Pixabay CC0

De bronnen zeggen dat onder meer de Duitse ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie doelwitten waren van de hackers. Zij bemachtigden naar verluidt gegevens en lieten schadelijke software achter. De Duitse veiligheidsdiensten zouden al sinds eind vorig jaar van de cyberaanval weten.

De autoriteiten bevestigen dat een onderzoek loopt naar een cyberaanval die computernetwerken van de overheid heeft getroffen. De getroffen diensten hebben maatregelen genomen om gegevens te beschermen, zei een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Hij benadrukte dat het incident "onder controle is gebracht''.

Slachtoffers APT28 suggereren verband

APT28 wordt verantwoordelijk gehouden voor cyberaanvallen op westerse doelen als de Amerikaanse Democratische partij, de NAVO, het Witte Huis, het wereldantidopingagentschap en de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die de ramp met vlucht MH17 onderzoekt. Dat zijn allemaal organisaties waar Rusland grote moeite mee heeft. Mede daarom wordt de hackersgroep in verband gebracht met het Kremlin.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in