Management

Infrastructuur
Cloud

CDA wil opheldering over Amerikaanse cloudproviders in onderwijswereld

Partij benieuwd naar Europese alternatieven. 

© CC0 - Unsplash.com John MacDonald
21 oktober 2022

Partij benieuwd naar Europese alternatieven. 

CDA-Kamerleden Bontenbal en Van der Molen hebben staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering om opheldering gevraagd over Nederlandse studentendata die staat opgeslagen bij Amerikaanse Cloudproviders. Uit onderzoek bleek onlangs dat steeds meer gegevens van studenten bij Amerikaanse partijen staan opgeslagen.

Zowel het Rijk als de Nederlandse onderwijsinstellingen maken gebruik van Amerikaanse dienstverleners. Het CDA is er niet gerust op en wil van Van Huffelen weten of zij de mening deelt dat dit risico op privacyschending, spionage en een verlies van strategische autonomie met zich meebrengt.

Het CDA wil weten of de stelling dat 75% van alle data bij Amerikaanse grootmachten als Microsoft en Amazon staat opgeslagen juist is. De partij wil weten welke serieuze alternatieven er zijn voor onderwijsinstellingen, maar ook voor de rijksoverheid, voor het gebruik van cloudoplossingen van Amerikaanse techbedrijven.

Ook willen de Kamerleden weten of Van Huffelen bereid is om te onderzoeken of de rijksoverheid samen met onderwijsinstellingen initiatieven kan opstarten of ondersteunen voor het ontwikkelen van eigen cloudoplossingen.

Kritiek experts

Het recente besluit van de regering om overheidsgebruik van commerciële clouds toe te staan, onder strikte voorwaarden, wordt afgekraakt door experts. Naast een door AG Connect gesproken hoogleraar en de Nederlandse grondlegger van de Apache-opensourcestichting uiten nu ook twee andere deskundigen forse kritiek op deze wijziging in het cloudbeleid van en voor de Rijksoverheid. 

"Staatssecretaris Van Huffelen stelde deze zomer voor alle overheidsdata op Amerikaanse servers op te slaan. Ze meent met tech-reuzen afspraken te kunnen maken over privacy, veiligheid en toegankelijkheid. Dat is naïef", zo schreven hoogleraren Bart Jacobs en José van Dijck.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.