Development

Software-ontwikkeling
staatssecretaris Van Huffelen

BZK richt Open Source Program Office op

OSPO moet omschakeling naar open source bevorderen.

Alexandra van Huffelen © Rijksoverheid,  Arenda Oomen
14 maart 2023

OSPO moet omschakeling naar open source bevorderen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil het werken met open source sterk stimuleren en heeft daarvoor een Open Source Program Office (OSPO) opgericht. Dit moet interne blokkades en knelpunten rondom open source wegnemen.

Alexandra van Huffelen, staatssecretaris van Koninkrijkszaken en Digitalisering, kondigde de komst van het OSPO vandaag aan tijdens de EU Open Source Policy Summit. Doel van het OSPO is dat uiteindelijk alle nieuwe software van het ministerie open source wordt ontwikkeld. Het OSPO moet afspraken maken met de verschillende onderdelen van Binnenlandse Zaken over het uitvoeren van pilots of het open source maken van bestaande applicaties. Daarmee moet kennis worden opgedaan om de omschakeling naar open source werken te kunnen maken. Op termijn wil Van Huffelen dat de gehele overheid overstapt op open source.

Het OSPO wordt onderdeel van CIO BZK. Het zal samenwerken met verschillende beleids- en stafdirecties, onder meer op het gebied van inkoop, openbaring van overheidsinformatie en de European Digital Identity wallet. Dit moet ertoe leiden dat op termijn open source “het nieuwe normaal” wordt op het ministerie. In 2020 introduceerde het ministerie al de beleidslijn ‘Open, tenzij…’, die stelt dat de broncode van overheidssoftware open source moet zijn, tenzij er gegronde redenen zijn hiervan af te wijken. Dat uitgangspunt vindt echter nog maar zeer beperkt navolging tot nu toe.

De oprichting van het OSPO is het gevolg van een aanbeveling uit het onderzoek ‘Opensourcewerken: de vrijblijvendheid voorbij’ dat vorig jaar door Berenschot is uitgevoerd in opdracht van BZK. De Europese Commissie heeft in 2020 al een OSPO opgericht, waarmee BZK zal samenwerken, zo zegde Van Huffelen toe.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.